5.2 C
Bucharest
Friday, 1 December 2023
HomeInternaționalCriza din UcrainaParlamentul ucrainean a aprobat bugetul pentru 2024: deficit de 43 miliarde de...

Parlamentul ucrainean a aprobat bugetul pentru 2024: deficit de 43 miliarde de dolari și jumătate din cheltuieli pentru armată

Parlamentul ucrainean a adoptat joi bugetul de stat pentru anul viitor, un buget axat pe nevoile armatei, în contextul în care nu se întrevede vreun sfârşit în războiul declanşat de Rusia în urmă cu 20 de luni, potrivit Reuters, preluat de euronews.ro.

Veniturile sunt estimate la 1,77 trilioane de grivne (48,4 miliarde de dolari), iar cheltuielile planificate ajung la 3,35 de trilioane de grivne, de unde rezultă un deficit uriaş de circa 43,58 de miliarde de dolari, pe care Kievul încearcă să-l acopere cu ajutoarele financiare primite din partea aliaţilor occidentali. Proiecţia bugetară se bazează pe o creştere a PIB-ului de 4,6%, după o creştere estimată de 5% anul acesta, care vine însă după o contracţie a economiei cu circa o treime anul trecut.

Mai mult de jumătate din cheltuieli sunt alocate sectorului apărării pentru a susţine efortul de război cu Rusia. Premierul Denis Şmîhal a declarat că are în vedere şi creşterea salariului minim şi a pensiilor pentru a ajuta milioane de ucraineni să facă faţă creşterii preţurilor. Sănătatea şi Educaţia vor primi de asemenea alocări suplimentare.

Proiectul de buget al Ucrainei a ajuns la a doua lectură

La pregătirea proiectului de lege pentru a doua lectură, veniturile bugetare au fost majorate cu 22 de miliarde de hrivne (610 milioane de dolari), ajungând la suma totală de 1 770 miliarde de hrivne (49 miliarde de dolari). Cheltuielile au rămas aproape la fel, la 3,35 trilioane hrivne (93 miliarde de dolari).

Deficitul a fost redus cu 22 de miliarde de hrivne (610 milioane de dolari), ajungând la 1,57 trilioane de hrivne (44 miliarde de dolari). Valoarea împrumuturilor externe necesare a fost redusă de la 42,9 miliarde de dolari la 41 miliarde de dolari, pe baza unui acord cu Fondul Monetar Internațional (FMI).

Bugetul a fost susținut de 276 de deputați. Un deputat a votat împotrivă, iar 22 s-au abținut, potrivit zdg.md.

Ucraina a primit un ajutor de 35,4 miliarde de dolari în 2023

Guvernul de la Kiev a primit din partea aliaţilor occidentali 35,4 miliarde de dolari anul acesta şi 31 de miliarde de dolari anul trecut ca ajutoare macrofinanciare pentru a susţine bugetul de război. Însă obţinerea de ajutoare de acest fel pentru anul viitor pare acum mai dificilă. Ministrul ucrainean de finanţe, Serhii Marcenko, a recunoscut că a observat în rândul donatorilor occidentali o anumită oboseală în timp ce războiul continuă fără a se întrezări un sfârşit. El a avertizat însă că Ucraina riscă un colaps economic anul viitor dacă aliaţii săi nu-i acoperă deficitul bugetar masiv.

UE a oferit Ucrainei pentru anul în curs un ajutor macrofinanciar de 18 miliarde de euro. Pentru următorii patru ani, Comisia Europeană a propus un pachet financiar total de 50 de miliarde de euro, dar Ungaria şi Slovacia se opun deocamdată aprobării acestui ajutor pentru Kiev, opoziţie justificată de cele două ţări prin corupţia din Ucraina şi lipsa transparenţei în cheltuirea acestor fonduri.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Armata israeliană a anunțat că e gata să reia atacurile în Gaza

Armata israeliană a declarat că este gata să reia luptă cu militanţii din mişcarea islamistă Hamas în Fâşia Gaza "la orice oră"."Suntem pregătiţi pentru...

Mesajul lui Ciucă de 1 Decembrie

Preşedintele Senatului și al Partidului Național Liberal (PNL), Nicolae Ciucă, a transmis, astăzi, un mesaj cu ocazia Zilei Naţionale."Iubirea de ţară stă în inimă...

Naţionala feminină de fotbal a României, eșec drastic în fața Finlandei

Naţionala feminină de fotbal a României a pierdut fără drept de apel în fața Finlandei, cu scorul de 6-0, la Turku, într-un meci din...
Ultima oră
Pe aceeași temă