11.9 C
București
joi, 7 noiembrie 2024
AcasăMediuCriza climaticăPământul riscă să piardă 40% din masa glaciară dacă nu renunță la...

Pământul riscă să piardă 40% din masa glaciară dacă nu renunță la combustibilii fosili

Ghețarii deja se topesc din ce în ce mai repede, iar inundațiile dezastruoase aproape că au distrus vara trecută Pakistan. Chiar dacă se vor atinge obiectivele globale privind emisiile, o mare parte din masa glaciară a Planetei va dispărea.

Peste 40% din masa glaciară a Pământului ar putea dispărea dacă omenirea continuă să investească în combustibili fosili, avertizează o nouă proiecție dură, potrivit skynews.

Scenariul sumbru ar însemna că mai mult de două treimi din numărul total de ghețari ar dispărea până la sfârșitul secolului, contribuind astfel la creșterea continuă a nivelului mării în întreaga lume.

Cercetătorul principal David Rounce, care este profesor asistent de inginerie civilă și de mediu la Colegiul de Inginerie din Pittsburgh, a condus studiul internațional pentru a realiza noua proiecție.

Chiar și în cel mai optimist scenariu, echipa profesorului Rounce a constatat că aproape 50% dintre ghețari vor dispărea, reprezentând peste 25% din masa totală a ghețarilor, până în 2100.

Un studiu anterior a avertizat că Pământul este deja predestinat unei încălziri de 1,5C.

Deși majoritatea ghețarilor topiți conform previziunilor profesorului Rounce sunt mici după standardele globale, măsurând mai puțin de un kilometru pătrat, dispariția unui număr atât de mare de ghețari ar însemna o mare pierdere.

Pierderea catastrofală a ghețarilor este deja resimțită pe tot globul.

Anul trecut, s-a constatat că ghețarii elvețieni s-au redus la jumătate în mai puțin de un secol, iar cel mai vechi ghețar din această țară au trebuit să fie acoperiți cu pături albe speciale pentru a preveni topirea acestora.

Topirea lor a fost atât de vizibilă, încât echipa Sky News a descoperit o epavă de avion din 1968, care a reapărut în Alpii elvețieni atunci când gheața care o ascundea a început să se topească.

Topirea ghețarilor a contribuit, de asemenea, la inundațiile catastrofale de vara trecută din Pakistan, unde există mai mulți ghețari decât oriunde în afara Arcticii și Antarcticii.

Situat în nordul munților Himalaya, Pakistanul are aproximativ 7.000 de ghețari, iar temperaturile în creștere – care au atins aproape 50C în orașul Nawabshah în 2022 – îi fac să se topească și să formeze lacuri glaciare.

Oamenii de știință au emis, de asemenea, avertismente cu privire la topirea așa-numitului „ghețar al apocalipsei” din Antarctica, a cărui prăbușire completă ar putea ridica nivelul mării cu 60 cm.

Impactul ar fi atât de mare încât ar avea „consecințe grave” chiar și pentru Marea Britanie.

Dar profesorul Rounce a avertizat că nici măcar o oprire completă a emisiilor globale nu s-ar reflecta în ritmul în care dispar ghețarii timp de decenii – putând dura până la 100 de ani.

El descrie ghețarii ca fiind „râuri care se mișcă extrem de lent”, al căror impact are nevoie de timp pentru a fi resimțit.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Guvernul aprobă construirea unor stadioane noi în Brașov și Bistrița! Investiții majore în infrastructura sportivă din România

La propunerea Ministerului Dezvoltării, Guvernul României a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru construcția a două noi arene în Brașov și Bistrița, în cadrul Programului Național...
00:03:21

VIDEO. Ministrul de Externe al Franței: „Doar forța nu poate garanta securitatea Israelului”

"A venit timpul să aducem o nouă speranță în această regiune, după mai bine de un an de groază, iar utilizarea forței trebuie să...

Nissan renunță la 9.000 de angajați la nivel global și își ajustează producția din cauza cererii scăzute

Nissan Motors a lansat un amplu plan de restructurare, care va include reducerea cu 9.000 a numărului de angajați la nivel mondial, pe fondul...
Ultima oră
Pe aceeași temă