Cu ocazia Zilei Mondiale a Tuberculozei, marcată pe 24 martie, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) solicită investiții urgente în resurse pentru a proteja și menține serviciile de îngrijire și sprijin pentru persoanele afectate de tuberculoză (TB) din întreaga lume.
Tuberculoza, impact devastator
Tuberculoza este responsabilă pentru moartea a peste un milion de persoane anual, cu un impact devastator asupra familiilor și comunităților.
Deși eforturile globale de combatere a tuberculozei au salvat aproximativ 79 de milioane de vieți din anul 2000, tăierile drastice și bruște din finanțarea sănătății pun în pericol aceste progrese.
Creșterea rezistenței la medicamente, în special în Europa, și conflictele în desfășurare din Orientul Mijlociu, Africa și Europa de Est agravează situația pentru cele mai vulnerabile populații.
Campania Zilei Mondiale a Tuberculozei din 2025, sub tema „Da! Putem încheia TB: Angajament, Investiție, Livrare”, pune accentul pe necesitatea unui răspuns urgent, responsabilitate și speranță.
Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Directorul General al OMS, a subliniat că progresele uriașe făcute în ultimii 20 de ani în combaterea tuberculozei sunt acum în pericol din cauza reducerilor de finanțare care perturbă accesul la servicii pentru prevenirea, depistarea și tratamentul tuberculozei.
OMS este angajată să colaboreze cu toți donatorii, partenerii și țările afectate pentru a atenua impactul tăierilor de finanțare și a găsi soluții inovative.
Tăierile de finanțare amenință serios eforturile globale de combatere a tuberculozei, iar rapoartele inițiale trimise la OMS arată că țările cu cea mai mare povară a tuberculozei, în special din Regiunea Africană a OMS, sunt afectate cel mai grav.
Acestea se confruntă cu lipsuri de personal, perturbări severe în serviciile de diagnosticare, colapsul sistemelor de date și supraveghere, precum și degradarea eforturilor de implicare a comunității, ceea ce duce la întârzieri în diagnostic și riscuri crescute de transmitere a bolii.
CITEȘTE ȘI – În primele trei luni ale anului 2025, SUA au înregistrat deja mai multe cazuri de rujeolă decât întregul an 2024
De asemenea, mai multe țări se confruntă cu eșecuri în aprovizionarea cu medicamente pentru tuberculoză, punând în pericol continuitatea tratamentului și rezultatele pentru pacienți.
În 2023, doar 26% din cei 22 miliarde de dolari anual necesari pentru prevenirea și tratamentul tuberculozei au fost disponibili, lăsând un deficit uriaș.
Cercetarea pentru tuberculoză se află într-o criză, primind doar o cincime din ținta anuală de 5 miliarde de dolari, ceea ce întârzie progresele în diagnosticare, tratamente și vaccinuri.
OMS lucrează pentru a accelera dezvoltarea vaccinurilor pentru tuberculoză prin Consiliul pentru Accelerarea Vaccinurilor pentru TB, dar progresul este în pericol fără angajamente financiare urgente.
În fața acestor provocări urgente, OMS și o asociație au lansat o declarație comună, cerând eforturi coordonate din partea guvernelor, liderilor din domeniul sănătății globale, donatorilor și factorilor de decizie politică pentru a preveni alte întreruperi ale serviciilor de tuberculoză.
Declarația subliniază cinci priorități esențiale:
- Abordarea cu urgență a întreruperilor în serviciile pentru TB, asigurând că răspunsurile sunt la nivelul crizei;
- Asigurarea unui finanțări durabile interne, garantând accesul neîntrerupt și echitabil la prevenirea și îngrijirea TB;
- Protejarea serviciilor esențiale pentru TB, inclusiv accesul la medicamente salvatoare de viață, diagnostice, tratamente și protecție socială, în paralel cu colaborarea între sectoare;
- Crearea sau revitalizarea platformelor naționale de colaborare, promovând alianțe între societatea civilă, ONG-uri, donatori și societăți profesionale pentru a combate provocările;
- Îmbunătățirea sistemelor de monitorizare și avertizare timpurie pentru a evalua impactul în timp real și a detecta întreruperile din timp.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!