-1 C
București
luni, 24 ianuarie 2022
AcasăȘtirile zileiOmicron a ajuns în Europa! 9 țări în care tulpina sud-africană a...

Omicron a ajuns în Europa! 9 țări în care tulpina sud-africană a făcut victime

Varianta Omicron a coronavirusului a ajuns în mai multe țări din Europa. Nouă state au confirmat primele cazuri de infectare cu tulpina sud-africană și adoptă măsuri urgente de protecție.

Un spital din Madrid, Spania a anunțat primul caz detectat de Omicron. Pacientul este un bărbat de 51 de ani care s-a întors duminică din Africa de Sud și prezenta simptome ușoare. Guvernul spanion va decide în cursul zilei de marți dacă va suspenda zborurile din țările sud-africane.

Țări din Europa au confirmat primele cazuri de Omicron

Lista țărilor în care tulpina sud-africană a făcut victime continuă să se extindă. Marea Britanie, Danemarca, Țările de Jos, Germania, Republica Cehă, Italia, Portugalia și Belgia au anunțat primele cazuri de Omicron și mai multe persoane suspecte.

Anterior, Portugalia a declarat că a detectat primele cazuri de variantă Omicron asociate cu jucătorii clubului de fotbal Belenenses SAD. Agenția de sănătate publică a țării a spus că testele preliminare au sugerat că toate cele 13 cazuri asociate jucătorilor sunt legate de Omicron.

Rând pe rând, țările impun restricții dure pentru călătoriile dinspre țările sud-africane. Vorbind la o conferință de presă duminică, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că este în desfășurare o „cursă contra cronometru” pentru a aborda noua mutație. Ministrul francez al Sănătății, Olivier Veran, a spus că, deși țara sa nu a avut încă cazuri confirmate, „este probabil ca în prezent să fie cazuri în circulație”.

Când va apărea Omicron în România

De asemenea, cercetătorul Octavian Jurma a declarat că noua tulpină va ajunge în România în preajma Sărbătorilor. Potrviti acestuia, țara noastră nu are un program de testare bine pus la punct.

„Cu certitudine, cel târziu în luna ianuarie îl vom identifica, când numărul de cazuri va fi suficient de mare să îl putem surprinde cu numărul relativ mic de secvențieri pe care le facem, cel puţin 250 pe săptămână”, a spus cercetătorul Octavian Jurma.

Anca Stratulat
Stratulat Anca-Elena scrie în presă din anul 2020. Este studentă la Academia de Studii Economice din București. A scris în perioada 2020-2021 pentru Intact Media Group.
Cele mai citite

Temperaturi de -32 de grade resimțite într-o zonă din România

Temperaturile resimțite la stația meteorologică Iezer din Munţii Rodnei au ajuns la -32 de grade Celsius, fiind cea mai scăzută temperatură înregistrată în România,...

UE va ajuta Kievul cu 1.2 miliarde de euro în criza cu Rusia

UE îşi propune să ajute Kievul cu un pachet de asistenţă financiară în valoare de 1.2 miliarde de euro pentru a atenua efectele conflictului...

Sorana Cîrstea, eliminată în optimile Australian Open

Sorana Cîrstea, locul 38 WTA, a fost învinsă, luni, cu scorul de 5-7, 6-3, 6-3, de poloneza Iga Swiatek, locul 9 WTA şi cap...
Ultima oră
Pe aceeași temă