26.2 C
București
vineri, 1 iulie 2022
AcasăȘtirile zileiInternaționalOlaf Scholz o schimbă miercuri pe Angela Merkel din funcția de cancelar

Olaf Scholz o schimbă miercuri pe Angela Merkel din funcția de cancelar

Olaf Scholz, care urmează să fie ales miercuri pentru a succeda Angelei Merkel în funcția de cancelar german, a numit luni primul cabinet echilibrat de gen al țării, iar femeile vor ocupa posturi-cheie, precum cel de la Interne sau Apărare.

„Egalitatea este importantă pentru mine și de aceea din 16 miniștri vor fi opt bărbați și opt femei”, a spus Scholz, care se descrie drept „feminist”.

Scholz, un social-democrat (SPD), a dezvăluit formația partidului său pentru primul guvern condus de centru-stânga în ultimii 16 ani, cu expertul în pandemie, Karl Lauterbach, numit ministru al Sănătății.

După ce Verzii, parteneri în viitorul guvern de coaliție, au numit-o pe co-liderul Annalena Baerbock ca ministru de externe, Christine Lambrecht din SPD, până acum ministru al justiției, va prelua mandatul apărării, conform stiridiaspora.ro.

Olaf Scholz va conduce de miercuri guvernul german din postura de cancelar ce va avea în premieră un număr egal de femei și bărbați

Deputatul regional Nancy Faeser va deveni prima femeie ministru de interne al Germaniei, spunând că prioritatea ei va fi abordarea „celei mai mari amenințări a țării: extremismul de dreapta” după o serie de atacuri mortale extremiste, potrivit Antena 3.

Lauterbach, o figură proeminentă care a cerut în mod constant măsuri mai dure pentru a opri răspândirea coronavirusului, va fi omul de referință al guvernului pentru a lupta împotriva pandemiei.

Scholz a spus că este sigur că „majoritatea germanilor” îl voia pe Lauterbach în acest post.

SPD-ul lui Scholz a câștigat alegerile generale din 26 septembrie și luna trecută a încheiat o înțelegere pentru a forma o coaliție cu ecologiștii Verzi și cu liber-democrații.

Olaf Scholz urmează să fie ales miercuri cancelar federal de către deputaţii din Bundestag. El va fi apoi învestit în mod oficial, precum şi guvernul său, de către preşedintele Republicii Federale, Frank-Walter Steinmeier.

Programul de guvernare prevede o serie de măsuri sociale şi ecologice, acestea fiind principalele măsuri:

  • salariul minim va fi majorat la 12 euro pe oră, iar cetăţenii germani vor avea drept de vot începând de la vârsta de 16 ani;
  • pensiile nu vor fi diminuate şi nu va fi crescută vârsta de pensionare;
  • vor fi construite 400.000 de locuinţe anual, iar preţurile chiriilor vor rămâne plafonate;
  • Germania va face investiţii masive în dezvoltarea sistemelor de energii regenerabile, inclusiv în hidrogen; până în anul 2030, Germania trebuie să reuşească asigurarea a 80% din necesarul de electricitate din energii ecologice;
  • Germania va face investiţii în tranziţia digitală, inclusiv pentru sistemul de învăţământ;
  • salariile personalului din centrele de asistenţă medicală vor fi majorate;
  • va fi creat un nou sistem decizional pentru gestionarea crizei pandemiei.

Merkel se retrage din politică după 16 ani la conducerea economiei de vârf a Europei.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Ordonanța de Guvern reduce prețul carburanților cu 50 de bani, dar reducerea e facultativă

Executivul a aprobat, în ședința de joi, 30 iunie, Ordonanța de Urgență care ar reduce prețul carburanților cu 50 de bani pe litru. Teoretic, această...
00:00:55

Președintele Xi Jinping sosește în Hong Kong pentru aniversarea predării coloniei de Marea Britanie Chinei

Președintele chinez Xi Jinping a sosit la Hong Kong joi (30 iunie) pentru evenimente ce țin de aniversarea a 25 de ani de când...

Marea Britanie oferă un ajutor pentru Ucraina de peste un miliard de euro

Marea Britanie oferă un ajutor pentru Ucraina de peste un miliard de dolari, suplimentar față de sumele deja alocate. Decizia britanicilor a fost luată...
Ultima oră
Pe aceeași temă