Germania și Italia ar fi cele mai afectate, având în vedere legăturile comerciale puternice cu Statele Unite
Creșterea tarifelor vamale impuse de Statele Unite asupra produselor europene este puțin probabil să influențeze inflația din zona euro, însă riscul major rămâne ca aceasta să scadă sub pragul de 2% pe termen mediu, a declarat Fabio Panetta, membru al Consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE) și guvernator al Băncii Italiei, potrivit Reuters.
În cadrul conferinței financiare Assiom-Forex din Italia, Panetta a evidențiat importanța unei politici economice bine comunicate, axate pe perspectivele economiei reale și evoluția inflației.
Potrivit oficialului BCE, cea mai mare provocare pentru stabilitatea prețurilor rămâne sectorul energetic, în special volatilitatea piețelor și creșterea prețurilor la gaze naturale, aspecte care necesită o monitorizare atentă.
„Indicatorii disponibili sugerează că riscul predominant este o scădere a inflației sub 2% pe termen mediu”, a declarat Panetta.
În ceea ce privește noile tarife impuse de SUA, Panetta a explicat că efectele asupra zonei euro ar fi limitate. O posibilă depreciere a monedei euro și eventuale măsuri din partea UE, ar putea fi compensate de încetinirea economiei globale și redirecționarea mărfurilor chinezești afectate de tarife, către piața europeană.
„Estimările noastre arată că efectul net al tarifelor asupra inflației va fi redus sau chiar ușor negativ”, a precizat el. În cazul implementării totale a tarifelor anunțate înainte de alegerile din SUA, urmate de măsuri de răspuns din partea Europei, creșterea economică globală ar putea scădea cu 1,5 puncte procentuale, iar în zona euro impactul ar fi de aproximativ 0,5 puncte procentuale.
„Germania și Italia ar fi cele mai afectate, având în vedere legăturile comerciale puternice cu Statele Unite”, a avertizat Panetta.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube