15.7 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021

„Ochi pentru ochi”. Cine îi apără și cum sunt răzbunați pădurarii uciși

Liviu Pop, angajat al Romsilva, este cea mai recentă victimă a agresiunilor îndreptate împotriva personalului silvic. Autorii acestor crime sunt ori hoții de lemne, ori braconierii prinși în flagrant.

Potrivit datelor oficiale, în ultimii cinci ani s-au înregistrat aproape 200 de agresiuni asupra pădurarilor din România.

La mijlocul lunii trecute, cu doar câteva zile înaintea crimei din Maramureș, directorul general al Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, anunța la București, într-o conferință, că vrea să obțină toate aprobările legale necesare pentru ca toți pădurarii să fie dotați cu puști de vânătoare pe care să aibă dreptul a le folosi nu doar contra animalelor agresive, ci și împotriva hoților de lemne. Nu se știe, până în acest moment, dacă pădurarul Liviu Pop a încercat sau nu să facă uz de armă împotriva hoților, înainte ca ei să-l ucidă.

După ce în spațiul public au început să apară informații despre crima din Maramureș, directorul general al Romsilva a anunțat că merge acolo ca să verifice situația dar a lansat și un mesaj straniu, din care se deduce că nu înțelege datele problemei: „Din păcate avem o seară tristă ! La Romsilva – Directia Silvică Maramureș, Ocolul Silvic Strâmbu Băiuț, în această seară hoții de lemne l-au omorât cu violență pe pădurarul Pop Liviu. Violența a fost extremă, astfel că nu o pot descrie! Sunt în județul Maramureș, pe drumul spre pârâul unde l-au omorât pe acest pădurar care avea doar 30 de ani! Riscurile la care sunt supuși silvicultorii au mare legătură cu violența semănată în societatea românească! Noi facem lucruri bune: plantăm, creștem și îngrijim pădurea, care este cel mai mare dar hărăzit omului de Dumnezeu! Ce au cu noi?”, se întreba directorul general al Romsilva.

Câteva zile mai târziu, Regia Romsilva a difuzat un comunicat în care anunța că

“Regia Națională a Pădurilor – Romsilva apreciază solidarizarea organizațiilor non-guvernamentale de mediu cu silvicultorii după ce un al doilea pădurar și-a pierdut viața, în interval de o lună, în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu, apărând integritatea pădurii. Începând cu anul 2014 și până în prezent, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a înregistrat 185 de cazuri de agresiune la adresa personalului silvic, din care doi silvicultori și-au pierdut viața, iar mulți alții au avut nevoie de spitalizare”.

În același mod neconvingător a reacționat, de altfel, conducerea Romsilva și după incidentul din luna septembrie a.c., când un pădurar de 50 de ani a fost găsit mort într-o pădure de lângă Pașcani (județul Iași).

„Este o zi tristă pentru toți colegii noștri din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, transmit condoleanțe rudelor și apropiaților pădurarului și vă asigur că întreg corpul silvic este alături de aceștia”, anunța directorul general al Romsilva, Gheorghe Mihăilescu.

 

Ne facem singuri dreptate?

Un element extraordinar de grav este faptul că, în lipsa unei reacții ferme a autorităților, oamenii simpli pot fi tentați să-și facă singuri dreptate, aplicând „legea talionului”.

La sfârșitul lunii octombrie, presa locală anunța că într-o pădure din județul Arad a fost găsit cadavrul lui Tamaș Valentin, dispărut de șase luni, care se sustrăgea executării unei pedeapse de opt ani de închisoare după o tentativă de omor asupra unui pădurar. Tamaș era braconier, iar pușca i-a fost găsită lângă cadavru. Ipoteza  lansată de anchetatori a fost halucinantă: braconierul de 31 de ani “și-ar fi legat pușca de vânătoare de un copac, s-ar fi așezat în raza ei de acțiune și ar fi acționat trăgaciul cu ajutorul unui băț”.

Foarte ciudat este și faptul că trupul lui Tamaș nu a fost găsit de polițiști sau de pădurari ci de alți doi braconieri, iar pe timpul procesului se susținuse că Tamaș nu era singur în momentul în care a încercat să-l omoare pe pădurar, ci făcea parte dintr-o bandă de infractori.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă