21.5 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăȘtirile zilei„Ochi pentru ochi”. Cine îi apără și cum sunt răzbunați pădurarii uciși

„Ochi pentru ochi”. Cine îi apără și cum sunt răzbunați pădurarii uciși

Liviu Pop, angajat al Romsilva, este cea mai recentă victimă a agresiunilor îndreptate împotriva personalului silvic. Autorii acestor crime sunt ori hoții de lemne, ori braconierii prinși în flagrant.

Potrivit datelor oficiale, în ultimii cinci ani s-au înregistrat aproape 200 de agresiuni asupra pădurarilor din România.

La mijlocul lunii trecute, cu doar câteva zile înaintea crimei din Maramureș, directorul general al Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, anunța la București, într-o conferință, că vrea să obțină toate aprobările legale necesare pentru ca toți pădurarii să fie dotați cu puști de vânătoare pe care să aibă dreptul a le folosi nu doar contra animalelor agresive, ci și împotriva hoților de lemne. Nu se știe, până în acest moment, dacă pădurarul Liviu Pop a încercat sau nu să facă uz de armă împotriva hoților, înainte ca ei să-l ucidă.

După ce în spațiul public au început să apară informații despre crima din Maramureș, directorul general al Romsilva a anunțat că merge acolo ca să verifice situația dar a lansat și un mesaj straniu, din care se deduce că nu înțelege datele problemei: „Din păcate avem o seară tristă ! La Romsilva – Directia Silvică Maramureș, Ocolul Silvic Strâmbu Băiuț, în această seară hoții de lemne l-au omorât cu violență pe pădurarul Pop Liviu. Violența a fost extremă, astfel că nu o pot descrie! Sunt în județul Maramureș, pe drumul spre pârâul unde l-au omorât pe acest pădurar care avea doar 30 de ani! Riscurile la care sunt supuși silvicultorii au mare legătură cu violența semănată în societatea românească! Noi facem lucruri bune: plantăm, creștem și îngrijim pădurea, care este cel mai mare dar hărăzit omului de Dumnezeu! Ce au cu noi?”, se întreba directorul general al Romsilva.

Câteva zile mai târziu, Regia Romsilva a difuzat un comunicat în care anunța că

“Regia Națională a Pădurilor – Romsilva apreciază solidarizarea organizațiilor non-guvernamentale de mediu cu silvicultorii după ce un al doilea pădurar și-a pierdut viața, în interval de o lună, în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu, apărând integritatea pădurii. Începând cu anul 2014 și până în prezent, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a înregistrat 185 de cazuri de agresiune la adresa personalului silvic, din care doi silvicultori și-au pierdut viața, iar mulți alții au avut nevoie de spitalizare”.

În același mod neconvingător a reacționat, de altfel, conducerea Romsilva și după incidentul din luna septembrie a.c., când un pădurar de 50 de ani a fost găsit mort într-o pădure de lângă Pașcani (județul Iași).

„Este o zi tristă pentru toți colegii noștri din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, transmit condoleanțe rudelor și apropiaților pădurarului și vă asigur că întreg corpul silvic este alături de aceștia”, anunța directorul general al Romsilva, Gheorghe Mihăilescu.

 

Ne facem singuri dreptate?

Un element extraordinar de grav este faptul că, în lipsa unei reacții ferme a autorităților, oamenii simpli pot fi tentați să-și facă singuri dreptate, aplicând „legea talionului”.

La sfârșitul lunii octombrie, presa locală anunța că într-o pădure din județul Arad a fost găsit cadavrul lui Tamaș Valentin, dispărut de șase luni, care se sustrăgea executării unei pedeapse de opt ani de închisoare după o tentativă de omor asupra unui pădurar. Tamaș era braconier, iar pușca i-a fost găsită lângă cadavru. Ipoteza  lansată de anchetatori a fost halucinantă: braconierul de 31 de ani “și-ar fi legat pușca de vânătoare de un copac, s-ar fi așezat în raza ei de acțiune și ar fi acționat trăgaciul cu ajutorul unui băț”.

Foarte ciudat este și faptul că trupul lui Tamaș nu a fost găsit de polițiști sau de pădurari ci de alți doi braconieri, iar pe timpul procesului se susținuse că Tamaș nu era singur în momentul în care a încercat să-l omoare pe pădurar, ci făcea parte dintr-o bandă de infractori.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Copil în vârstă de patru ani, snopit în bătaie de un vecin. Micuțul a ajuns în stare gravă la spital

Un copil de patru ani, din municipiul Adjud, a ajuns la spital în stare gravă, marţi, după ce a fost bătut de un bărbat...

Autoturism de lux dispărut din Germania, găsit de polițiștii de frontieră în Portul Constanța

Un autoturism de lux, dispărut din Germania, a fost identificat de polițiștii de frontieră în Portul Constanța, fiind pregătit pentru export către Georgia. Vehiculul,...

România, printre ultimele în UE la colectarea deșeurilor electronice: doar 31,7% reciclate în 2021, față de ținta de 65%

România s-a clasat în 2021 printre ultimele țări din UE în ceea ce privește colectarea deșeurilor din echipamente electrice și electronice (DEEE), cu un...
Ultima oră
Pe aceeași temă