15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaO explozie s-a produs joi lângă centrala nucleară de la Zaporojie

O explozie s-a produs joi lângă centrala nucleară de la Zaporojie

Energoatom, compania ucraineană de energie nucleară, a transmis joi, 13 aprilie 2023, că o mină rusească a produs o explozie în apropierea unuia dintre reactoarele centralei nucleare de la Zaporojie, conform europafm.ro.

Cea mai mare centrală nucleară din Europa a fost ținta unui atac rusesc. Energoatom a mai transmis joi că mina a explodat în apropierea camerei de control a celei de-a patra unități energetice de la centrală.

„Ocupanții ruși continuă să transforme centrala într-o bază militară, minând perimetrul din jurul centralei. Aceste acțiuni nu pot rămâne fără consecințe”, a transmis Energoatom.

Explozia s-ar fi auzit în apropierea uneia dintre camerele motoarelor, conform surselor citate de cotidianul The Guardian. Zgomotele au fost auzite de muncitorii ucraineni care lucrează în interiorul centralei.

În mesajul integral transmis de Energoatom pe Telegram se vorbește de o explozie a forțelor rusești lângă Zaporojie

„Ocupanții ruși continuă să transforme centrala nucleară Zaporojie într-o bază militară, minând perimetrul din jurul centralei. Aceste acțiuni nu pot rămâne fără consecințe. Potrivit unor surse, o explozie a avut loc în apropierea camerei turbinelor de la Unitatea 4. Teroriștii au recunoscut că a fost mina lor.

Zgomotele provocate de explozie au fost auzite de muncitorii ucraineni din interiorul centralei. Cu toate acestea, rușii au încercat să-i calmeze și au încercat să ascundă urmele rapid ca acestea să nu fie văzute ulterior de experții AIEA”, se arată în emsajul postat pe canalul oficial de Telegram al Energoatom.

În cazul unui dezastru la centrala de la Zaporojie, țările puternic afectate ar fi Republica Moldova și România

Din orașul Zaporojie, aflat în sudul Ucrainei, până la București sunt, în linie dreaptă, mai puțin de 800 de kilometri, deci cam tot atâți cât sunt de la Cernobîl până la București.

La Zaporojie se află cea mai mare centrală nuclearoelectrică din Europa. Din acest motiv, un accident nuclear la Zaporojie ar fi cu mult mai periculos decât a fost, în anul 1986, accidentul de la Cernobîl. „Lumea nu trebuie să uite Cernobîlul şi faptul că Zaporojie este cea mai mare centrală electrică din Europa. Dezastrul de la Cernobîl a fost explozia unui reactor, iar centrala de la Zaporojie are şase reactoare”, a avertizat, acum două zile, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. De la data de 4 martie 2022, zona Zaporojie este ocupată de militari ruși, iar militarii ucraineni fac eforturi pentru a o recuceri. Ucrainenii îi acuză pe ruși că au instalat arme în zona centralei nucleare, pentru a o folosi ca scut împotriva unui bombardament ucrainean. Totuși, lovirea centralei nu este exclusă, fie intenționat, fie accidental. În ultima săptămână, de două ori au căzut proiectile în apropierea centralei, inclusiv în apropierea unui reactor. După Ucraina, țările cele mai afectate de o catastrofă nucleară la Zaporojie ar fi Republica Moldova și România. În ambele țări, autoritățile au formulat recomandări pentru populație.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Orașul Harkov ar fi fost atacat de Rusia cu un nou tip de bombă cu sistem de ghidare

Este posibil ca Rusia să fi utilizat un nou tip de bombă cu sistem de ghidare în atacurile aeriene asupra oraşului Harkov, din nord-estul...

Oamenii de știință din Israel au făcut o descoperire remarcabilă legată de o supernovă

În urmă cu aproximativ 20 de milioane de ani, într-o galaxie nu foarte îndepărtată, o stea de mari dimensiuni a explodat şi a trimis...

Curiozități despre Paștele Catolic: de la tradiții în Marea Britanie până la ouăle de ciocolată din Statele Unite.

Paștele catolic în 2024 se sărbătorește duminică, 31 martie. Iată 12 lucruri interesante despre Paștele Catolic: Fiecare copil din Marea Britanie primește în medie 8,8...
Ultima oră
Pe aceeași temă