8.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăEconomieEconomie internăNu se mai poate face nimic. Cazul OMV, lecție de trădare a...

Nu se mai poate face nimic. Cazul OMV, lecție de trădare a propriei țări

Nu austriecii ne-au facut rău că nu ne-au vrut în Schengen, ci Guvernul care a dat Ordonanța pare că face rău acestui popor. Nu putem acuza politicienii care au lucrat la Ordonanța privind taxa de solidaritate de rea voință, dar de ignoranță, cu siguranță. Nu, OMV nu va plătit nicio taxă țării noastre și da, nu este vina lor, ci a celor care au dat această lege.

În cazul taxei de solidaritate a OMV-Petrom nu se mai poate face nimic și nu este vorba nici de reparat această situație, însă cum facem să nu mai ajungem să fim trădați de cei care ne conduc.

,,Corect este să spunem că legea nu prevede ca una dintre cele mai mari companii din România să plătească aceste sume de bani, pe care alte companii le vor achita. Este o dovadă a faptului că legile la noi nu sunt realizate corect. Având în vedere că în nota de fundamentare era cuprins și acest venit, discutăm despre o situație în care se lucrează pe genunchi, fără analize, fără elemente care sunt normale. Acuzațiile nu trebuie îndreptate către companii, ci asupra celor care fac politici de acest gen.”, a spus Dumitru Chisăliță, președintele Asociația Energia inteligentă într-o intervenție televizată.

Guvernul României a primit de la Comisia Europeană răspunsul la solicitarea de clarificări legate de cum a impus taxa de solidaritate de 60% pe profitul companiilor petroliere, iar din ea rezultă că OMV Petrom, compania care ar fi urmat să fie cea mai afectată de această taxă, nu trebuie să o plătească. Totuși, vor exista verficări ale ANAF și vor mai fi discuții cu Comisia Europeană în ceea ce privește activitățile comerciale ale OMV Petrom din România, doar că în practică timpul nu mai poate fi dat înapoi și nici greșelile corectate.

,,Pentru anul 2022 nu mai e nimic de făcut este un caz încheiat, clasat, pierdut din punctul ăsta de vedere. Nu există posibilitatea să vii cu un element retroactiv, asta prevede Constituția. Rămâne de văzut ce se va întâmpla pe anul 2023, să nu uităm că regulamentul european prevede ca supra-profitul să fie plătit pentru anii 2022 și 2023. Mă tem că la finele lui 2023 vom ajunge la aceeași situație în care marile companii să nu plătească.”, a mai spus Chisăliță.

Potrivit Comisiei Europene, pragul de 75% din cifra de afaceri, în funcție de care se aplică taxa de solidaritate, face parte din regulamentul UE, iar codurile CAEN au fost preluate corect. Însă, discuţiile cu privire la modul în care este calculată cifra de afaceri vor continua, după ce Comisia a cerut informații suplimentare, urmând ca un răspuns să fie dat în 10 zile.

Potrivit ordonanței de urgență adoptate anul trecut, societăţile comerciale care desfăşoară activităţi în sectoarele ţiţeiului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinăriile vor plăti o contribuţie de solidaritate de 60% pentru ceea ce depăşeşte cu mai mult de 20% media profiturilor pe ultimii patru ani, respectiv 2018, 2019, 2020 şi 2021. Condiția este însă ca 75% din cifra de afaceri să fie obținută din extracția țițeiului, extracția gazelor naturale, extracția huilei și fabricarea produselor obținute din rafinarea petrolului. Din suma colectată în acest fond special, minimum 70% se vor distribui pentru finanţarea investiţiilor strategice, precum şi a investiţiilor în eficienţa energetică şi în energie din surse regenerabile.

Petrom a anunțat, pe 12 ianuarie, pe Bursa de Valori București (BVB), că nu va achita contribuția de solidaritate.

„Regulamentul UE 1854/2022, care a introdus o contribuție de solidaritate cu caracter temporar, a fost transpus în legislația românească prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 186 publicată în data de 29 decembrie 2022. În baza rezultatelor noastre financiare preliminare aferente anului 2022 și a prevederilor acestei ordonanțe de urgență, ne așteptăm ca OMV Petrom să nu intre în scopul acestei contribuții de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracția țițeiului, extracția gazelor naturale, extracția huilei și fabricarea produselor obținute din rafinarea petrolului”, se arată într-o comunicare către BVB.

Social democrații o țin sus și tare cu taxa de 1% pentru toate companiile

Ceea ce plăteşte capitalul românesc, respectiv 1%, este o regulă corectă pentru toată lumea. Într-un mediu concurenţial, corect este ca legislaţia să fie uniformă pentru toată lumea. Dacă toate companiile cu capital românesc plătesc minimum 1% din cifra de afaceri, atunci mergem cu 1% pentru toată lumea”, a spus Marcel Ciolacu, președintele PSD.

Șeful PSD a mai susținut în trecut, în mai multe rânduri ideea introducerii taxei de solidaritate pentru companiile cu cifră de afaceri mare, neavând însă succes în a-i convinge pe colegii de guvernare.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...
Ultima oră
Pe aceeași temă