36.1 C
București
marți, 16 iulie 2024
AcasăInternaționalNorvegia este iritată de Suedia după prăbușirea accidentală a unei rachete pe...

Norvegia este iritată de Suedia după prăbușirea accidentală a unei rachete pe teritoriul său

Norvegia şi-a exprimat marţi o iritare puţin întâlnită faţă de Suedia vecină care nu a avertizat-o imediat în legătură cu prăbușirea accidentală a unei rachete pe teritoriul său, care nu a provocat victime sau pagube, notează AFP.

Aparatul a fost lansat luni de la Centrul spaţial Esrange din Kiruna, în nordul Suediei. Acesta s-a prăbuşit pe un munte din apropierea localităţii Malselv, în nordul îndepărtat al Norvegiei, la mai mult de zece kilometri de zona locuită.

„Prăbuşirea unei rachete ca acesta este un incident foarte grav care poate provoca pagube semnificative”, a declarat Ministerul norvegian de Externe. „Când are loc o astfel de încălcare a frontierei, este esenţial ca responsabilii să informeze imediat autorităţile norvegiene competente prin canalele adecvate”, a adăugat el, potrivit agerpres.ro.

Norvegia și Suedia au ajuns la tensiuni după prăbușirea unei rachete pe teritoriul norvegian după o traiectorie ceva mai lungă spre vest

Racheta urma să permită efectuarea de experimente în imponderabilitate la o altitudine de 250 de kilometri.

„Racheta a avut o traiectorie ceva mai lungă şi mai spre vest decât era prevăzut şi a căzut după ce a zburat 15 kilometri în Norvegia”, a declarat luni într-un comunicat organismul Swedish Space Corporation.

„Lucrările de recuperare” a aparatului sunt în desfăşurare, a adăugat el.

Acestea nu pot începe fără să fie acordată o autorizaţie norvegiană, a replicat Ministerul norvegian de Externe. Autoritatea norvegiană a aviaţiei civile a precizat că a aflat despre accident din comunicatul Swedish Space Corporation dat publicităţii luni.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă