30 C
București
duminică, 21 iulie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaNoile măsuri ale UE privind sprijinul comercial pentru Ucraina au intrat în...

Noile măsuri ale UE privind sprijinul comercial pentru Ucraina au intrat în vigoare

Suspendarea taxelor la import şi a contingentelor pentru exporturile ucrainene către Uniunea Europeană a fost prelungită cu încă un an, în urma intrării în vigoare, începând de joi, a regulamentului adoptat de Consiliu la 13 mai, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar, potrivit agerpres.ro.

Aceasta este o nouă dovadă a angajamentului UE de a fi alături de Ucraina şi de a o sprijini atât timp cât este nevoie, precizează sursa citată. Cunoscute sub numele de „măsuri comerciale autonome”, aceste măsuri reprezintă unul dintre pilonii sprijinului acordat de UE economiei Ucrainei. Ele îi favorizează accesul la piaţa UE, în contextul în care Rusia nu-şi încetează agresiunea asupra ţării.

„Această reînnoire a sprijinului economic puternic al UE pentru Ucraina vine într-un moment crucial, în condiţiile în care ţara se confruntă cu un nou atac militar de amploare. Măsurile comerciale autonome nu sunt doar un gest de solidaritate şi stabilitate. Ele reprezintă un colac de salvare pentru economie. În acelaşi timp, includ acum măsuri de salvgardare mai solide pentru sectoarele agricole sensibile ale UE, răspunzând preocupărilor legitime pe care şi le-au exprimat fermierii noştri şi statele membre. Am găsit echilibrul corect, dar continuăm să lucrăm la găsirea unor soluţii pe termen mai lung în cadrul Acordului de asociere UE-Ucraina”, a declarat comisarul pentru comerţ, Valdis Dombrovskis.

Măsurile ţin cont în acelaşi timp de preocupările actorilor din UE şi includ atât un mecanism consolidat de salvgardare, cât şi posibilitatea aplicării unei „frâne de urgenţă” pentru importurile de ouă, păsări de curte, zahăr, ovăz, porumb, crupe şi miere. Noile măsuri comerciale autonome se vor aplica până pe 5 iunie 2025.

Comisia Europeană a aprobat ajutorul de 95,3 milioane euro acordat de România companiei aeriene TAROM

Comisia Europeană a aprobat, luni, planurile României de a acorda transportatorului aerian naţional deţinut de stat, TAROM, un ajutor de restructurare în valoare de până la 95,3 milioane euro (473,69 milioane lei), în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Bruxelles-ul a ajuns la concluzia că măsura va permite companiei să îşi restabilească viabilitatea pe termen lung, reducând în acelaşi timp la minimum denaturările concurenţei.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă