14.6 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiNoi planuri ale Statelor Unite. La Deveselu vor sosi echipamente americane de...

Noi planuri ale Statelor Unite. La Deveselu vor sosi echipamente americane de înaltă tehnologie

Secretarul Apărării al Statelor Unite, Mark T. Esper, a făcut un anunț extrem de interesant legat de România. Deși anunțul a fost public, el este probabil destinat unui public avizat.

“Aegis, the shield of Zeus, is an apt name for the Navy’s missile defense system.  American ingenuity will rise to meet any challenge” – acesta e scurtul text postat, miercuri, 2 septembrie, de secretarul Apărării pe contul său de Twitter.

Traducerea simplă ar fi următoarea: “Aegis, scutul lui Zeus, este un nume potrivit pentru sistemul de apărare antirachetă al Marinei. Ingeniozitatea americană va crește pentru a face față oricărei provocări”.
Cei familiarizați cu domeniul militar știu că Aegis Ashore este numele sistemului antibalistic al Statelor Unite ale cărui elemente terestre sunt instalate în România, la Deveselu. Pentru a fi mai explicit, ministrul american al Apărării (secretarul Apărării – potrivit terminologiei din SUA) își însoțește anunțul cu o fotografie a bazei de la Deveselu. Deși Mark Esper nu spune unde a fost realizată poza, locația este ușor de recunoscut, mai ales că în poză apare, discret, și drapelul tricolor al României.

Câteva dintre răspunsurile primite de oficialul american, pe internet, la acest anunț confirmă că o serie de persoane au decodificat corect mesajul.
De exemplu, una dintre replici, postată de o persoană cu nume spaniol, este următoarea: “Nuevas tecnologías y unas armas secretas que se le tiene guardadas a R…”, adică “Noi tehnologii și câteva arme secrete care sunt păstrate pentru R …”.

Ultima literă poate face aluzie fie la România, în sensul că aceste tehnologii și arme vor fi aduse în România, fie la Rusia – în sensul că ele vor fi menite să contracareze o amenințare din partea Rusiei.

Pe internet, cele mai multe reacții față de acest anunț salută dorința Statelor Unite de a-și dezvolta infrastructura din România, dar sunt exprimate și temeri legate de impactul acestei inițiative – atât asupra Statelor Unite cât și al României.
 

“În momentul de față a devenit mai actual ca oricând scutul, ca o nevoie de securitate, nu doar pentru România, ci pentru toată regiunea pe care scutul o protejează. Să sperăm că în curand va fi gata şi investiţia din Polonia, ceea ce va genera securitate în aproape toate ţările Uniunii Europene”
Traian Băsescu,
Fost președinte al României
 
„Pe lansatoare pot fi instalate complexe de atac. Nu este deloc dificil ca o o rachetă să fie înlocuită cu alta. Este suficient să schimbați software-ul. Dacă, ieri, unele părți din teritoriul României nu știau ce înseamnă să fii sub bătaia focului, astăzi va trebui ca noi să întreprindem anumite acțiuni care să ne asigure securitatea”
Vladimir Putin,
Președintele Rusiei
 

Ce echipamente noi vor aduce Statele Unite la Deveselu?

Singurul anunț făcut public este deocamdată cel al secretarului Apărării, care sugerează că în România vor fi aduse echipamente militare americane de înaltă tehnologie.

Cum va influența această decizie securitatea României?

Țara noastră devine și mai importantă în structura Flancului Estic al NATO, ceea ce înseamnă că SUA și ceilalți aliați vor contribui tot mai substanțial la securitatea României.

 
 
Unul dintre interlocutorii de pe Twitter al secretarului Apărării îi cere însă acestuia să fie precaut în momentul în care aduce tehnologie extrem de avansată din SUA aproape de granițele Rusiei.
Avertismentul este următorul: “Dacă aceste modele de arme cad în mâna #CCP (URSS – aluzie la Rusia, n.n.), ar fi fatal pentru SUA și aliații noștri. Vă rugăm să le impuneți restricții stricte pentru a ne proteja laboratoarele STEM”.
În acest context, prescurtarea STEM (Știință – Tehnologie – Inginerie – Matematică) semnifică laboratoarele, din cadrul Departamentului Apărării, unde se elaborează cele mai noi arme americane.

Evident că Rusia monitorizează cu maximă atenție mișcările trupelor NATO, mai ales cele ale Statelor Unite, în estul Europei, iar nemulțumirea Kremlinului față de armele instalate la Deveselu a fost exprimată chiar de președintele Putin.

„Pe lansatoare pot fi instalate complexe de atac. Nu este deloc dificil ca o o rachetă să fie înlocuită cu alta. Este suficient doar să schimbați software-ul. Dacă, ieri, unele părți din teritoriul României nu știau ce înseamnă să fii sub bătaia focului, astăzi va trebui ca noi să întreprindem anumite acțiuni care să ne asigure securitatea. Ca un răspuns”, declara liderul de la Kremlin.

În ciuda acestor amenințări, Statele Unite au continuat să dezvolte baza de la Deveselu și au confirmat, chiar acum un an, finalizarea uneia dintre aceste etape de modernizare.

„Actualizarea a vizat toate sistemele Aegis şi nu a conferit capacităţi ofensive sistemului Aegis Ashore. Operaţiunea s-a efectuat în cadrul abordării pe etape a apărării antirachetă a SUA din Europa, anunţată din septembrie 2009”, anunța, la acel moment, conducerea NATO.

Tot în acel context, Forțele Terestre americane (US Army) și-au retras din România bateria de artilerie THAAD, care fusese trimisă provizoriu la Deveselu, pe timpul derulării acestui proces de modernizare.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

România, a doua cea mai mare creștere a intenției de vot la europarlamentare

România a înregistrat a doua cea mai mare creştere a intenţiei de vot la alegerile europene din acest an faţă de 2019, după Cehia,...

SUA va ajuta prudent Ucraina și Israelul

Noile proiecte de ajutor american pentru Ucraina şi Israel, anunţate luni de şeful republican al Camerei Reprezentanţilor, vor fi utile celor două ţări, a...

BEC a respins candidaturile Partidului Diaspora Unită și a independentului Paul Octavian Jurma

Biroul Electoral Central(BEC) a respins, marţi, lista candidaturilor propuse de Partidul Diaspora Unită la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul...
Ultima oră
Pe aceeași temă