0.2 C
Bucharest
Thursday, 7 December 2023
HomePoliticăNicușor Dan a tocat aproape jumătate de miliard de lei de la...

Nicușor Dan a tocat aproape jumătate de miliard de lei de la persoanele cu nevoi speciale

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a folosit, în mandatul său, aproape jumătate de miliard de lei din banii persoanelor cu nevoi speciale, în mod ilegal,  declarândâ cinic că “a tăiat cheltuielile inutile.”

Printr-o decizie a Consiliului General al Capitalei din 2017, fiecare persoană cu dizabilități din București primea un ajutor de 500 de lei/lună.

Din momentul în care a devenit primar general, Nicușor Dan a hotărât, cu de la sine putere, să înjumătățească ajutorul pentru adulții cu handicap la 250 de lei, deși legea Bucureștiului (HCMB 320/2017) îl obliga la plata sumelor către oamenii cu nevoi speciale.

„400 de milioane de lei au fost “luate” de la adulții cu handicap din București, fără bază legală, în ultimii trei ani. Este o acțiune fără milă față de aceste persoane aflate în nevoie!

Gabriela Firea le bate obrazul consilierilor generali

Ajutorul acordat persoanelor adulte cu handicap din Capitală este tăiat la jumătate, de trei ani, la cererea primarului general. Aceste persoane au nevoie de bani ca de aer și este o totală lipsă de respect față de nevoile lor din partea coaliției care conduce Consiliul General al Municipiului București”, a spus Gabriela Firea, pe pagina ei de Facebook.

citește și: Cum să belești o țară ca pe-o banană

Primarul progresist al Bucureștiului, matematician de profesie, susține că nu a înjumătățit indemnizația persoanelor cu dizabilități, ci că o plătește o dată la două luni, acțiunea lui fiind legală.

Înjumătățirea nu a fost făcută legal, ci prin simpla diminuare a bugetului la jumătate, încălcându-se flagrant prevederile hotărârii consiliului general. Singura modalitate legală era modificarea hotărârii consiliului, altfel și astăzi în vigoare.

Când a preluat mandatul, bugetul anual pentru acest ajutor social era de 28 de milioane de lei. Înjumătățind suma acordată, a redirecționat – conform calculelor făcute de specialiști – în trei ani circa 420 de milioane de lei.

YouTube video

Într-una din ședințele de Consiliu, fiind interpelat de un cetățean, participant la reuniune, Nicușor Dan a spus de la microfonul sălii că: „Aceasta este posibilitatea financiară a Bucureștiului în acest moment, în opinia mea. Este un buget al curățeniei în care scoatem cheltuieli inutile.”

La cererea consilierilor generali PSD București, Direcția Economică a PMB a recunoscut public economia de peste 400 de milioane de lei, sumă adunată în ultimii trei ani pentru că persoanele adulte cu handicap primesc doar 250 de lei lunar, în loc de 500 de lei. Practic, în fiecare lună, li s-a „furat” jumătate din banii de care ar fi avut dreptul.

Legea finanțelor publice locale interzice transferul de bani cu alte destinații decât celor care au fost dedicate prin hotărâri de consiliu. Practic, folosirea lor în alte scopuri este un abuz de autoritate, pedepsit de lege.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Cererea de strămutare a dosarului lui Cherecheș a fost respinsă de ÎCCJ

Cererea de strămutare a dosarului lui Cătălin Cherecheș, în care a fost condamnat la cinci ani de închisoare, a fost respinsă, joi, de magistrații...

Ministrul britanic al imigrației, Robert Jenrick, a demisionat miercuri

Ministrul britanic al imigrației, Robert Jenrick, a demisionat miercuri, a declarat ministrul de interne James Cleverly, după ce guvernul a publicat un proiect de...
Ultima oră
Pe aceeași temă