27.2 C
București
duminică, 14 iulie 2024
AcasăInternaționalNATO dă o comandă de rachete anti-aeriene Stinger în valoare de aproape...

NATO dă o comandă de rachete anti-aeriene Stinger în valoare de aproape 700 de milioane de dolari

NATO a plasat o comandă de rachete anti-aeriene Stinger în valoare de aproape 700 de milioane de dolari în numele mai multor ţări membre, a declarat marţi, la Washington, Jens Stoltenberg, potrivit Reuters.

„Chiar astăzi, NSPA, agenţia de achiziţii a NATO, a semnat un contract multinaţional pentru rachete Stinger în valoare de aproape 700 de milioane de dolari”, a declarat el la un forum al industriei de apărare de pe marginea summitului NATO de la Washington.

Rachetele Stinger care pot fi lansate de pe umăr sunt la mare cerere atât în Ucraina, unde au fost folosite cu succes pentru a opri atacurile ruse aeriene, cât şi în ţările europene vecine care se tem şi ele că ar putea fi puse în situaţia de a se apăra împotriva forţelor ruse pe viitor.

Potrivit unui comunicat NATO distribuit la summitul de la Washington, contractul semnat de NSPA vizează 940 de rachete Stinger în valoare totală de 670 milioane de dolari şi a fost încredinţat de guvernul SUA, în numele a trei aliaţi, grupului RTX. Agenţia a atribuit acest contract prin intermediul Parteneriatului de sprijin pentru Stinger, înfiinţat în 1990 şi care deserveşte opt aliaţi şi un stat asociat. Cei trei aliaţi care sunt implicaţi în contractul anunţat de Stoltenberg sunt Germania, Italia şi Olanda.

Alianța a luat decizia de a intra într-o transformare digitală semnificativă

La Forumul industriei de apărare de la summitul NATO au fost adoptate mai multe iniţiative, printre care şi o scrisoare de intenţie pentru Allied software for Cloud and Edge (ACE) semnată de 22 de ţări, între care şi România, o nouă achiziţie multinaţională care ar urma să revoluţioneze operaţiunile Alianţei prin transformare digitală. ACE prevede integrarea de soluţii digitale de software prin tehnologii de ultimă generaţie care ar urma să amelioreze eficienţa operaţională asigurând comunicaţii unificate şi permiţând partajarea neîntreruptă a datelor în orice domeniu de operaţiuni.

În acelaşi timp, a fost semnată şi iniţiativa Alliance Persistent Surveillance from Space (APSS), care marchează cea mai mare investiţie multinaţională în capabilităţi amplasate în spaţiu din istoria NATO. APSS este menită să dezvolte capacitatea Alianţei de a monitoriza activităţile de la sol şi de pe mare cu o acurateţe fără precedent. Prin semnarea memorandumului de înţelegere, APSS a trecut la faza de implementare în care în următorii cinci ani 17 ţări aliate, între care şi România, contribuie cu echivalentul a peste un miliard de dolari pentru atribuirea de bunuri spaţiale comerciale şi naţionale.

De asemenea, cinci aliaţi – Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia şi Suedia – au semnat o Declaraţie de cooperare în spaţiul aerian transfrontalier. Textul ar urma să asigure că autorităţile aliate civile şi militare pot utiliza mai mult spaţiu aerian din cele cinci ţări NATO participante pentru exerciţiile de antrenament ale NATO şi alte activităţi aeriene din regiunea nordică.

Armata SUA cumpără rachete de peste 600 de milioane USD, în locul celor livrate Ucrainei

Armata SUA cumpără rachete de peste 600 de milioane de dolari, pentru a le înlocui pe cele livrate Ucrainei.

Forțele Terestre ale SUA (US Army) vor cumpăra rachete Stinger, sol – aer. Anunțul a fost făcut de compania producătoare, Raytheon Missiles & Defense.

Raytheon Missiles & Defense este o divizie a Raytheon Technologies, a încheiat un contract de 624 milioane dolari cu Armata SUA. Contractul se referă la producerea a 1300 de rachete Stinger. Contractul include asistență tehnică, echipamente de testare, servicii de mentenanță și modernizare a componentelor cheie, precum și de accelerare a producției.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă