5.2 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăInternaționalNASA: Echipa care studiază OZN-urile spune că au fost investigate peste 800...

NASA: Echipa care studiază OZN-urile spune că au fost investigate peste 800 de “incidente”

Un grup independent de oameni de știință și experți convocat de NASA pentru a studia obiectele zburătoare neidentificate, cunoscute sub numele de OZN-uri, organizează prima și singura întâlnire publică.

NASA definește OZN-urile ca fiind “evenimente pe cer care nu pot fi identificate, aeronave sau fenomene naturale cunoscute din punct de vedere științific”, transmite CBS News.

Sute de piloți militari și comerciali au raportat observarea unor obiecte neobișnuite care se deplasează la viteze mari, aparent fără niciun mijloc de propulsie, derutând oamenii de știință și analiștii militari care s-au străduit să le explice originea.

David Spergel, astrofizician și președinte al grupului, a deschis reuniunea subliniind necesitatea de a obține mai multe date de înaltă calitate despre OZN-uri din partea guvernului și a sectorului comercial.

Grupul de studiu format din 16 membri a fost însărcinat să ofere oficialilor NASA “îndrumări cu privire la modul în care poate contribui în acest domeniu”, nu pentru a explica evenimentele din trecut, a precizat Spergel.

Grupul urmează să publice un raport care să detalieze concluziile investigației sale care a durat nouă luni, în cursul acestei veri.

“Eforturile actuale de colectare a datelor referitoare la OZN-uri sunt nesistematice și fragmentate între diverse agenții, folosind adesea instrumente necalibrate pentru colectarea de date științifice”, a spus Spergel.

“Pentru a înțelege mai bine OZN-urile, este nevoie de colectarea datelor direcționată corecte, și de de analize solide. O astfel de abordare va duce la explicații, dar chiar și așa nu există nicio garanție că toate fenomenele neidentificate vor fi explicate.”

Sean Kirkpatrick, șeful AARO, a declarat la reuniunea de miercuri că majoritatea rapoartelor pe care le-a examinat grupul de lucru au explicații banale.

Multe dintre aceste cazuri rămân “nerezolvate” din punct de vedere tehnic din cauza lipsei de date despre întâlniri, a spus Kirkpatrick, reluând comentariile lui Spergel, care a afirmat că este nevoie de o mai bună colectare de date pentru a înțelege evenimentele.

Kirkpatrick a declarat că AARO a primit aproximativ 800 de rapoarte în total, în creștere de la aproximativ 650 când le-a depus în fața Congresului luna trecută. El a spus că numărul de cazuri care includ semnale care ar putea fi “anormale” reprezintă între 2% și 5%. Obiectele au de obicei între 1 și 4 metri lungime.

Grupul de studiu al NASA a fost format în octombrie anul trecut pentru “a pune bazele unui studiu viitor privind natura OZN-urilor pentru NASA și alte organizații”, a declarat atunci agenția.

YouTube video

Joshua Semeter, de la Centrul pentru Fizică Spațială, a prezentat colegilor și presei un videoclip pentru a explica “rolul crucial al științei și al analizei științifice” în identificarea OZN-urilor.

“Și rolul analizei științifice pentru a evita interpretările eronate”, adaugă el.

Videoclipul de mai jos a fost filmat, spune Semeter, de către ofițeri ai marinei americane și pare să arate un obiect care se mișcă “foarte repede” împotriva curentului oceanului.

De fapt, spune el, analiza tuturor informațiilor disponibile arată că obiectul se deplasa cu aproximativ 64 de km pe oră.

“Nu este sarcina noastră să ne dăm cu presupul ce este acest obiect, dar este un exemplu care ilustrează tipul de date necesare pentru a determina parametrii critici care ne vor ajuta să identificăm astfel de obiecte în viitor”, spune el în sală.

YouTube video

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Ministerul Mediului a alocat un miliard de lei pentru programul Rabla Plus 2024

Ministerul Mediului a alocat un miliard de lei pentru programul Rabla Plus 2024, prin care se oferă subvenții pentru achiziționarea de automobile electrice și...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

Ministerul Mediului a alocat un miliard de lei pentru programul Rabla Plus 2024

Ministerul Mediului a alocat un miliard de lei pentru programul Rabla Plus 2024, prin care se oferă subvenții pentru achiziționarea de automobile electrice și...
Ultima oră
Pe aceeași temă