15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiConstanța: Musulmanii celebrează Kurban Bayram-ul, Sărbătoarea Sacrificiului

Constanța: Musulmanii celebrează Kurban Bayram-ul, Sărbătoarea Sacrificiului

Este slujba care marchează – așa cum spune tradiția – începutul Kurban Bayramului, Sărbătoarea Sacrificiului în lumea musulmană.

Pe parcursul zilei, muftiul participă la o serie de sacrificii ritualice şi va oferi aproximativ 6000 pachete ce vor conține carne de kurban pentru familiile nevoiaşe din judeţele Constanţa, Tulcea şi Cǎlǎraşi, oferite de Muftiatul Cultului Musulman din România, împreună cu reprezentanţii Kızılay-Semiluna Roșie Hasene-Germania și ai Consulatului și Ambasadei Republicii Turcia. Credincioșii musulmani oferă săracilor o parte din berbecul sacrificat și petrec în familie sau împrerună cu prietenii. Sărbătorile reprezintă pentru toți un moment de bucurie, liniște și pace alături de cei dragi, potrivit Muftiatului.

„Pe 10 Zilhicce 1439, conform calendarului islamic sau 21 august 2018, conform calendarului gregorian, celebrăm Kurban Bayram, sărbătoare care Sărb (Avraam, pentru iudeo-creştini), cel care, pus să aleagă între dragostea faţă de unicul său fiu Ismael şi adoraţia lui Allah, optează pentru confirmarea devoţiunii faţă de divinitate. Potrivit Coranului, pentru a-şi exprima credinţa necondiţionată şi supunerea faţă de Allah, Ibrahim se arată pregătit să-şi sacrifice fiul, dar Creatorul, văzându-i determinarea şi neclintita credinţă, îl trimite pe Arhanghelul Gabriel cu un berbec pe altarul sacrificiului. Astfel, lama cuţitului taie gâtul animalului şi nu pe cel al copilului mult iubit, ziua aceasta fiind celebrată de lumea musulmană ca Sărbătoarea Sacrificiului.”

Acesta spune că trăim vremuri tulburi, deși nu ar trebui.

„Viteza, agitația, nestatornicia și neliniștea sufletească sunt cuvintele care definesc aceste vremuri. Avem nevoie, mai mult ca oricând, de CREDINȚĂ, TOLERANȚĂ, IUBIREA APROAPELUI, ÎNȚELEGERE ȘI PACE. Ne-am lăsat prinși în vâltoarea vieții, adaptându-ne ritmului global, însă uitând de semenii noștri, deși nu ar trebui. Într-o lume în care este urmărit doar câștigul, unde sufletele sunt ticsite de lucruri lumești, într-o lume în care pentru oameni primează partea materială, în care fizic suntem apropiați, dar emoțional suntem indiferenți față de semeni, kurbanul ne apropie unul de celălalt. Kurbanul ne apropie de Bunul Allah!”, a precizat muftiul Iusuf Muurat.

Acesta a transmisurări tuturor credincioșilor musulmani, în limba română, tătară, turcă și arabă: „Dovada vie de conviețuire interetnică și interconfesională din România, în special în zona Dobrogea, ne dă speranța că toate lucrurile se vor așeza la locul lor, cu voia Domnului. „Un Bairam fericit!”,„Kurban Bairam qairli bolsun!“,„Kurban Bayraminiz mubarek olsun!”,„Eid al-adha mubarak!”

 

Cele mai citite

Lamborghini va fabrica o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...

Spălătoriile auto, automatele de cafea și sucuri vor trebui să elibereze bon fiscal. Amenzi de peste 8.000 de lei

Automatele de cafea, sucuri sau sandvișuri, precum și spălătoriile auto vor trebui să elibereze bon fiscal, anunță Autoritatea Națională de Administrare Fiscală. După data...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...
Ultima oră
Pe aceeași temă