31 C
București
marți, 23 iulie 2024
AcasăȘtirile zileiMoldovagaz s-a conformat și a plătit Gazprom gazele din luna septembrie, dar...

Moldovagaz s-a conformat și a plătit Gazprom gazele din luna septembrie, dar și în avans pentru luna octombrie

Compania Moldovagaz a anunţat joi că a transferat Gazprom suma de 53,5 milioane de dolari pentru gazele naturale furnizate în luna septembrie şi de asemenea a făcut, în avans, o plată de 27,4 milioane dolari pentru livrările din luna octombrie, informează Reuters.

Anterior, grupul rus Gazprom a ameninţat Republica Moldova cu sistarea livrărilor de gaze şi inclusiv cu posibila reziliere a contractului, dacă plăţile restante nu vor fi efectuate până pe 20 octombrie.

Într-un mesaj publicat pe aplicaţia de mesagerie Telegram, directorul general de la Moldovagaz, Vadim Ceban, a informat că firma a primit un împrumut de la Guvernul de la Chişinău, astfel încât a putut să îşi îndeplinească obligaţiile contractuale, potrivit agerpres.ro.

Moldovagaz a achitat către Gazprom gazele pentru luna septembrie, dar și cele pentru luna octombrie după acordul pe cinci ani din 2021

În luna octombrie 2021, Moldovagaz şi Gazprom au prelungit cu cinci ani acordul de furnizare de gaze naturale. În conformitate cu prevederile noului contract, Gazprom cere ca plata pentru gazele naturale livrate să fie făcută în avans până la data de 20 a fiecărei luni.

Tot potrivit termenilor contractului, preţul este stabilit în fiecare lună şi depinde de preţurile spot la gaze naturale şi petrol.

Gazprom dă Republicii Moldova doar 70% din cantitatea de gaze pe care le promisese

Gazprom livrează Republicii Moldova doar 70% din cantitatea de gaze pe care s-a obligat să o asigure, a anunțat marți vicepremierul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale de la Chișinău.

„Gazprom încalcă contractul semnat și livrează Republicii Moldova doar 70% din cantitatea pe care s-a obligat să o asigure. Republica Moldova plătește pentru gaz. Gazprom are obligația să ni-l livreze. Transportarea și rezervarea cantităților necesare, conform contractului, este responsabilitatea Gazprom”, a scris marți pe Facebook Andrei Spînu, potrivit cotidianul.ro.

Acesta susține că Republica Moldova a achitat mereu plata pentru gaz, inclusiv în avans, iar micile întârzieri la plată sunt cauzate de creșterea imensă a prețului la gaze naturale.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă