11 C
București
joi, 23 ianuarie 2025
AcasăSocialJustițieModificarea Codului de Procedură Penală le-ar impune avocaților să aibă certificat ORNISS....

Modificarea Codului de Procedură Penală le-ar impune avocaților să aibă certificat ORNISS. Avocații ar putea fi intimidați prin retragerea certificatului

Guvernul României a aprobat un proiect de lege pentru modificarea Codului de Procedură Penală, proiect care va fi trimis în dezbaterea Parlamentului.

Dacă această modificare va fi aprobată de Parlament, toti acuzatii pe baza Articolului 139 (adică inclusiv infractiunile de coruptie) vor fi obligați să aibă un avocat cu certificat ORNISS. Dacă acești acuzați nu au avocat cu ORNISS si există la dosar probe de la serviciile secrete, acești acuzați nu se vor mai putea apăra, pentru că nu pot cere declasificarea probelor. Într-o asemenea situație, acuzații ori și caută un alt avocat, care să dețină certificat ORNISS, ori renunță să se apere.

Pe de altă parte, avocații actuali care dețin certificat ORNISS pot fi intimidați de Direcția Generală de Protecție Internă (DGPI) din Ministerul de Interne, întrucât DGPI are atribuții pe linia acordării sau retragerii avizelor ORNISS.

În acest moment, deci înainte de modificarea Codului de Procedură Penală, toți avocații, inclusiv cei fără ORNISS, au posibilitatea să ceară declasificarea si vizualizarea probelor.

Procedurile DGPI, care ar retrage avizele ORNISS pentru intimidare sau pentru represalii, au fost dezvăluite într-o recentă investigație publicată de Recorder. Această investigație prezintă cazuri de angajați sau foști angajați ai Ministerului Afacerilor Interne, cărora DGPI le-a retras certificatul ORNISS (de acces la informații clasificate) fără a le explica motivele acestor decizii. În urma retragerii accesului la informații clasificate, o serie de ofițeri din MAI au fost obligați să iasă la pensie.

Unii dintre angajații MAI „sancționați” de DGPI au apelat la mai mulți avocați, cu intenția de a da în judecată DGPI. Răspunsul avocaților a fost că „nu se pot pune” cu DGPI.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

NATO cere SUA să continue sprijinul militar pentru Ucraina: Europa promite să plătească factura

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a îndemnat joi Statele Unite să își continue sprijinul militar pentru Ucraina, subliniind că Europa este dispusă să...

Ministrul Energiei vrea păstrarea centralelor pe cărbune. Cu ce ar putea fi înlocuite

Ministrul Energiei susţine că degeaba protejăm mediul dacă mergem către colaps economic. Sebastian Burduja consideră că nu trebuie renunţat la centralele pe cărbune până...

Avatarurile lui Georgescu și fabricarea autorității: Profet, Expert, Erou

De la câștigarea primului tur de alegeri prezidențiale de către candidatul Călin Georgescu în decembrie 2024, multiple analize au încercat să explice succesul său...
Ultima oră
Pe aceeași temă