8.6 C
București
luni, 18 octombrie 2021

Misiunea din Mali. Cu patru elicoptere în deșert

Cea mai dură misiune pe care o execută, în prezent, militarii din Forțele Aeriene Române este aceea din vestul Africii, de pe teritoriul Republicii Mali.

Militarii români participă la “Misiunea Multidimensională Integrată a ONU de Stabilizare în Republica Mali” pe baza unei aprobări pe care CSAT o acordase la sfârșitul anului 2018.

”Un detașament de elicoptere militare va participa, pentru prima dată, la misiunea multidimensională integrată ONU de stabilizare din Republica Mali, desfășurând operații de evacuare medicală, transport de trupe și echipamente, precum și asigurarea suportului logistic necesar personalului ONU dislocat în această țară”, menționa, la data de 28 decembrie 2018, un comunicat al CSAT.

Ceea ce s-a știut de la bun început a fost că acțiunea se desfășoară într-un mediu natural absolut ostil. “Cel mai mare adversar este vremea şi condiţiile climatice, adică temperaturi foarte mari şi nisipul”, declara, acum câteva zile, la cinci luni de la debutul misiunii, comandorul Ioan Mischie, comandantul detaşamentului de elicoptere denumit „Carpathian Pumas”.

În plus, deși, până acum, nu s-a anunțat public, una dintre cele mai mari amenințări la adresa militarilor români o reprezintă grupările teroriste din Mali.

“Grupările de terorişti au o libertate de mişcare enormă având în vedere imensitatea acestui stat. Este de 5,2 ori mai mare decât România şi aproape cât Franţa şi Spania la un loc”, precizează comandorul Mischie.

Teroriștii din Mali sunt perfect adaptați terenului și se pot deplasa pe orice traseu, în condițiile în care acolo nu există drumuri modernizate, ci doar o mulțime de poteci. “Nu putem practic să le previzionăm mişcările acestora. Noi facem patrulare aeriană cu speranţa să nu atace, însă momentul în care atacă şi-l aleg ei singuri. Niciodată nu poate fi previzionat”, explică șeful detașamentului românesc.

Participarea aviatorilor militari români la Misiunea ONU de stabilizare din Republica Mali a început în octombrie 2019. Acum câteva zile, ei au fost vizitați, în baza Camp Castor din orașul Gao, de generalul Dorin Ioniţă, șeful Comandamentului Forţelor Întrunite, care coordonează activitatea militarilor români din teatrele de luptă internaționale. Ofițerul Ioniță fusese el însuși participant, acum aproape 20 de ani, ca observator militar, la o misiune ONU în Africa, în statul Congo.

Potrivit generalului Ioniță, actuala misiune din Mali este „foarte valoroasă din punctul de vedere al instruirii militarilor şi un plus pentru Comandamentul Forţelor Întrunite de a-şi proba procedurile şi standardele în ceea ce priveşte comanda operaţională a acestor tipuri de misiuni”.

Cu toate acestea, șeful Comandamentului Forțelor Întrunite a exclus posibilitatea ca România să-și prelungească misiunea din Mali peste durata de un an de zile, cât se convenise inițial cu ONU: “S-a hotărât deja că misiunea detaşamentului de elicoptere nu va fi prelungită, deci la nivel politic s-a anunţat în cadrul reuniunilor ONU şi cu alte ocazii. Nu este responsabilitatea României în mod deosebit. Ne-am angajat pentru un an de zile. Toate aranjamentele sunt făcute exact pentru un an de zile”.

În ultimele trei luni, doar elicopterele românești au acţionat pe întregul teritoriu al Republicii Mali, întrucât celelalte elicoptere militare, puse la dispoziția ONU de statul Salvador, au fost consemnate la sol, după ce unul dintre ele s-a prăbușit.

Pericolul misiunii din Mali este demonstrat și de incidentul produs în noiembrie 2019, soldat cu moartea a 13 militari francezi. Potrivit unui comunicat al părții franceze, evenimentul s-a produs pe timpul unei operațiuni antiteroriste, în contextul unui “accident” în care au fost implicate două elicoptere.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă