18.9 C
București
joi, 19 mai 2022
AcasăȘtirile zileiInternaționalMișcare de ultimă oră a Turciei privind decizia aderării Finlandei și Suediei...

Mișcare de ultimă oră a Turciei privind decizia aderării Finlandei și Suediei la NATO

Consilierul președintelui Turciei, Tayyip Erdogan, afirmă că țara sa „nu închide ușa” aderării Finlandei și Suediei la NATO.

Ibrahim Kalin , consilierul lui Tayyip Erdogan, a spus că țara sa nu se opune aderării Finlandei și Suediei la NATO.

El a declarat că acestea ridică problema „ca o chestiune de securitate națională” pentru Turcia, din cauza prezenței „multor organizații teroriste” în țările nordice, conform jurnalul.ro.

Vorbind pentru Reuters, Kalin a indicat Stockholm ca fiind o zonă cu probleme deosebite.

Poziția Turciei legată de decizia aderării Finlandei și Suediei la NATO vine pe fondul reuniunii NATO de la Berlin

Suedia și Finlanda participă sâmbătă la Berlin la o reuniune informală a miniștrilor de externe din cadrul NATO.

Deși nu sunt membre ale alianței, se așteaptă ca Suedia și Finlanda să solicite statutul de membru ca răspuns la invazia Ucrainei și, prin urmare, au fost invitate să participe la reuniune.

Aderarea ar pune capăt unor decenii de neutralitate ale Suediei și Finlandei, care datează din timpul Războiului Rece.

Președintele Tayyip Erdogan a declarat vineri că nu este posibil ca Turcia, membră a NATO, să sprijine planurile Suediei și Finlandei de a adera, afirmând că țările nordice sunt „gazda multor organizații teroriste”, notează Reuters.

Deși Turcia a susținut oficial extinderea de când a aderat la NATO, în urmă cu 70 de ani, opoziția sa ar putea reprezenta o problemă pentru Suedia și Finlanda, având în vedere că noii membri au nevoie de un acord unanim.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 85: Germania acuză Moscova că folosește foametea ca armă de război

Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a acuzat Rusia că foloseşte blocarea exporturilor de cereale din Ucraina ca armă de război."Rusia conduce acest război...

Premierul Portugaliei, Antonio Costa, vizită în țara noastră – VIDEO

Premierul Republicii Portugheze, Antonio Costa, efectuează, joi, o vizită de lucru în România, în cadrul căreia se va întâlni cu prim-ministrul Nicolae Ciucă, va...

Sine nobilitas

Ştim deja că trăim în ţara în care, pentru a o duce bine, cel mai important e să te naşti bine. În instituţiile statului...
Ultima oră
Pe aceeași temă