Ministrul israelian al Apărării, Israel Katz, a ordonat joi armatei israeliene să pregătească un „plan” pentru a permite „plecarea voluntară” a locuitorilor din Fâșia Gaza, conform unui raport al presei israeliene, citat de AFP.
Decizia vine în contextul în care Donald Trump, președintele SUA, a exprimat intenția de a prelua controlul Fâșiei Gaza și de a reloca palestinienii din această zonă.
În cadrul unei declarații, Israel Katz a salutat „planul îndrăzneț” al președintelui american, afirmând că locuitorii din Gaza ar trebui să fie autorizați să plece din enclavă și să emigreze „liber, așa cum este normal în lume”.
El a adăugat că țările care au criticat Israelul pentru operațiunile sale în Gaza, precum Spania, Irlanda și Norvegia, ar trebui să permită intrarea palestinienilor pe teritoriile lor.
Planul armatei israeliene include opțiuni terestre, maritime și aeriene
Planul elaborat de armata israeliană prevede opțiuni de evacuare atât pe cale terestră, cât și măsuri speciale pentru plecarea pe cale maritimă și aeriană, a transmis Canalul 12 din Israel.
Antonio Guterres, secretarul general al ONU, a avertizat împotriva oricărei forme de „epurare etnică” în Fâșia Gaza, referindu-se la propunerile venite din partea lui Donald Trump privind relocarea palestinienilor.
Guterres a subliniat că drepturile inalienabile ale poporului palestinian sunt legate de „dreptul lor de a trăi pe propriul lor pământ”.
Critici ale „dezumanizării” poporului palestinian
În fața Comitetului ONU pentru Drepturile Palestinienilor, Guterres a denunțat „dezumanizarea” sistematică a palestinienilor și a reiterat că, în ciuda atacurilor Hamas, „nimic nu justifică” violențele și distrugerile recente din Gaza.
El a subliniat că atât atacurile asupra civililor israelieni, cât și cele comise de Israel în Gaza, trebuie condamnate.
Comentariile președintelui Trump privind transformarea Fâșiei Gaza într-o „Coastă de Azur a Orientului Mijlociu” au fost ferm respinse de comunitatea internațională.
Deportarea sau relocarea forțată a populației este considerată o „crimă împotriva umanității” conform Articolului 7 al Statutului de la Roma, iar înaltul comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Türk, a subliniat că orice astfel de acțiune este strict interzisă de dreptul internațional.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube.