1.8 C
Bucharest
Monday, 27 November 2023
HomeȘtirile zileiMinisterul Culturii nu are încă soluții pentru a preîntâmpina cazurile de corupție...

Ministerul Culturii nu are încă soluții pentru a preîntâmpina cazurile de corupție din instituțiile

Cazul Beatrice Rancea, directoarea suspendată a Operei Naționale din Iași, pusă sub control judiciar după o anchetă a DIICOT vine după un al caz similar petrecut în urmă cu patru ani la București unde fostul director al Operei Naționale, Răzvan Ioan Dincă a fost condamnat la 6 ani de închisoare.

 

 

Într-un interviu acordat Radio Clasic, la emisiunea Audiențe, difuzată miercuri seara, Secretarul de stat din Ministerul Culturii, Iulia Popovici (USRPLUS) referindu-se la cazul Beatrice Rancea, a declarat:

“Este un caz foarte recent, este o anchetă în curs, nu știu decât ce s-a anunțat în presă, dar aș vrea foarte mult să se clarifice cât mai repede pentru că la cum sună aceste comunicate ale procuraturii există o mare posibilitate pentru oamenii care nu înțeleg cum funcționează instituțiile de cultură să se creeze o suspiciune de abuz asupra banului public în ce privește întregul sistem.” (…) “Problema instituțiilor publice de cultură din România nu că sunt lăsate prea liber, nu că lipsește controlul, ci tocmai, că este extrem de birocratizat, că este expus unor tipuri de proceduri și controale care fiind standardizate la nivelul întregului sistem public sunt inadecvate pentru cultură, pentru că o instituție de spectacole și concerte este diferită, ca mod de funcționare, de o instituție de muzeală, este diferită de un așezământ cultural și toate sunt profund diferite de o direcție ANAF sau de un spital (…)”

 

În ceea ce privește sprijinul pentru instituțiile de cultură în contextul situației sanitare, doamna Iulia Popovici, secretar de stat din partea USRPLUS în Ministerul Culturii susține că instituțiile trebuie sprijinite să se relanseze și ar trebui ca responsabilitatea relansării să fie partajată între Ministerul Culturii și Primăria București, dar a evitat o referire clară la proiectul inițiat în 2020 de Guvernul Orban pentru ajutoarele de urgență promise sectorului cultural.

 

Reamintim că în luna februarie, Guvernul Cîțu a pus în dezbatere un proiect de ordonanță de urgență care prevede un sistem diferit de sprijin pentru instituțiile de cultură care în anul 2020 au fost invitate să se înscrie într-un registru național al operatorilor culturali în vederea obținerii acestui sprijin. Nu este însă clar când va fi aprobată această ordonanță și nici când vor începe să fie plătite ajutoarele.

Cele mai citite

Speranțe de la un cercetător român. Medicament inovator pentru boala Parkinson

George Balmuș, un cercetător român la Universitatea Cambridge, a realizat o descoperire semnificativă care ar putea avea un impact major asupra celor peste 6...

Sebastian Burduja: “Comandamentul energetic de iarnă a fost convocat de urgență”

Sebastian Burduja, Ministrul Energiei, a transmis că a fost convocat comandamentul energetic de iarnă a fost convocat de urgență. De altfel, acesta afirmă că...

Se caută vânzători la târgurile de Crăciun. Care sunt salariile

Perioada sărbătorilor de iarnă deschide noi oportunități de lucru pentru cei care își caută o activitate part-time sau full-time, plătită, în acest sezon. Cele...
Ultima oră
Pe aceeași temă