15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăȘtirile zileiMilitarii români sunt atacați în Afganistan

Militarii români sunt atacați în Afganistan

O patrulă a militarilor români aflați în misiune în Afganistan a fost ținta unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat (IED), în urma căruia doi oameni au fost răniți și au fost transportați la spitalul din baza aeriană Kandahar. Alți trei militari români sunt “evaluați medical” în urma acestui atac, a anunțat Ministerul Apărării Naționale (MApN) al României.

Incidentul, consemnat miercuri seară, este cel mai recent atac îndreptat asupra militarilor români din Afganistan. Evenimentul este surprinzător și poate fi considerat cu atât mai grav în contextul în care Statele Unite, care coordonează misiunea internațională din Afganistan, au semnat un acord cu talibanii, acord care ar fi trebuit să preîntâmpine asemenea acțiuni ostile. Acordul semnat de SUA prevede, așa cum a dorit președintele Donald Trump, retragerea militarilor americani din Afganistan.

Acest acord nu se referă și la o retragere a militarilor români, dar este de așteptat că și românii vor fi retrași simultan cu americanii sau imediat după aceea.

Militarii care au fost atacați acum două zile fac parte din Batalionul 191 Protecția Forței „Golden Lions”, cu sediul la Arad, trimis de România în Afganistan în luna august 2020, pentru o durată de șase luni. Atacul s-a produs în timp ce românii executau o acțiune de patrulare în zona de responsabilitate a unității lor.

“Militarii români se deplasau cu un convoi de autovehicule MRAP (Mine Resistant Ambush Protected / autovehicule rezistente la mine și protejate împotriva ambuscadelor), în regiunea Kandahar. Dispozitivul exploziv s-a declanșat la trecerea ultimului autovehicul din coloană”, a anunțat un comunicat al MApN.

În urma exploziei, au fost răniți sergentul Adrian Ioan Czifrak și caporalul clasa a II-a Iosif Ioan Reman. “Militarii din patrulă au aplicat procedurile standard prevăzute de regulile de angajare, asigurând zona și acționând de urgență pentru acordarea primului ajutor militarilor răniți și evacuarea întregului echipaj al vehiculului afectat de explozie către Spitalul Militar ROL-2 din Baza Aeriană Kandahar, unde cei doi militari răniți, aflați în stare stabilă, beneficiază de tratament medical de specialitate. Ceilalți trei membri ai echipajului sunt evaluați medical, conform cerințelor standard aplicabile în aceste situații”, a precizat MApN.

 

„Am ținut a ne întâlni cu militarii și a le transmite mesajul nostru de apreciere și prețuire pentru tot ceea ce fac pentru țară. Stând de vorbă cu liderii misiunii, feedback-ul a fost cât se poate de pozitiv și de laudativ pentru modul în care militarii români își îndeplinesc misiunea, pentru probitatea lor profesională, pentru disponibilitatea la efort și sacrificiu, pentru camaraderia lor”

Nicolae Ciucă,

Ministrul Apărării Naționale

“Am decis împreună cu Statele Unite să mergem în Afganistan. Împreună vom face ajustările forţelor şi vom părăsi acea ţară împreună”

Jens Stoltenberg,

Secretar general al NATO

 

De ce sunt atacați militarii români, în condițiile în care SUA au semnat un acord de pace cu talibanii?

Poate fi vorba fie de un atac întâmplător, fie de o formă de presiune a talibanilor pentru a urgenta retragerea trupelor străine din Afganistan.

Se vor retrage militarii români din Afganistan?

O asemenea decizie nu se ia în urma unui atac dar se poate discuta la nivel politic și apoi la nivelul conducerii militare, împreună cu NATO și cu SUA.

 

Ministrul Apărării Naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, și șeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, sunt în legătură permanentă cu comanda Batalionului 191 Protecția Forței și urmăresc evoluția stării de sănătate a militarilor răniți, a precizat MApN.

Totuși, despre o retragere a trupelor române din Afganistan nu se discută în acest moment, în condițiile în care nici măcar militarii americani nu știu precis când se vor retrage. Președintele Trump anunțase că dorește ca americanii să plece din Afganistan „până la Crăciun” pentru că ar fi sosit momentul ca „băieții noștri (americani – n.n.) să nu mai moară pentru alții”.

Așa se face că, la 29 februarie 2020, SUA și talibanii au semnat un acord la Doha, prin care talibanii s-au angajat să înceteze atacurile asupra trupelor străine din Afganistan, în schimbul unei retrageri treptate a acestora din Afganistan până în primăvara anului 2021.

Acum două luni, secretarul american al Apărării, Mark Esper, declara că Statele Unite își vor reduce cu aproape 50 la sută numărul de militari din Afganistan, adică de la 8600 la mai puțin de 5000 de oameni. Mark Esper nu a indicat un termen pentru această reconfigurare de trupe și nici ce se va întâmpla cu acei militari americani care, încă, nu se vor retrage.

Pe de altă parte, acum două săptămâni, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a reafirmat decizia Alianţei Atlantice de a-şi retrage toate forţele din Afganistan “împreună” cu Statele Unite, care, oricum, formează cea mai mare parte a acestei forțe. Misiunea “Resolute Support”, sub mandat NATO, din Afganistan este formată din 12.000 de militari din 38 de ţări, dintre care 8.600 sunt americani. Din această misiune fac parte și cei 693 de militari români aflați în Afganistan.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Despăgubiri record după prăbușirea podului Francis Scott Key din Baltimore

Despăgubirile pe care le vor plăti companiile de asigurări în urma prăbușirii podului Francis Scott Key din Baltimore ar putea să fie cele mai...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...
Ultima oră
Pe aceeași temă