23 C
București
joi, 18 august 2022
AcasăȘtirile zileiInternaționalMii de persoane protestează la Madrid împotriva summit-ului NATO. VIDEO

Mii de persoane protestează la Madrid împotriva summit-ului NATO. VIDEO

Mii de oameni au protestat duminică la Madrid, purtând steagurile cu secera și ciocanul fostei Uniuni Sovietice, împotriva summitului NATO care va avea loc în capitala spaniolă săptămâna viitoare.

Pe fondul unor măsuri de securitate stricte, liderii țărilor membre se vor reuni la Madrid în perioada 29-30 iunie, în contextul în care organizația se confruntă cu provocarea fără precedent a invaziei rusești în Ucraina.

Se așteaptă ca NATO să ia în considerare oferta, la care se opune Turcia, membră a alianței, de aderare a Finlandei și Suediei.

Națiunile nordice au depus cererea în urma asaltului rusesc asupra Ucrainei. Președintele rus Vladimir Putin numește războiul o operațiune militară specială despre care spune că răspunde în parte la aderarea la NATO a altor țări din apropierea granițelor Rusiei post-sovietice începând cu anii 1990.

„M-am săturat de această afacere cu arme și de a ucide oameni. Soluția pe care ei o propun este mai multe arme și războaie, iar noi plătim întotdeauna pentru asta. Așa că, fără NATO, fără baze militare, lăsați-i pe americani să plece și lăsați-ne în pace fără războaie și arme”, a declarat Concha Hoyos, un pensionar din Madrid, pentru Reuters.

Un alt protestatar, Jaled, în vârstă de 29 de ani, a declarat că NATO nu este soluția la războiul din Ucraina.

Organizatorii au susținut că 5.000 de persoane s-au alăturat marșului, dar autoritățile din Madrid au estimat că numărul acestora a fost de 2.200.

Ministrul spaniol de externe, Jose Manuel Albares, a declarat într-un interviu publicat duminică într-un ziar că summitul se va concentra, de asemenea, pe amenințarea dinspre flancul sudic al Europei din Africa, în care a spus că Rusia reprezintă o amenințare pentru Europa.

„Dineul miniștrilor de externe de pe 29 se va axa pe flancul sudic”, a declarat el pentru ziarul El Pais.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă