24.2 C
București
sâmbătă, 20 iulie 2024
AcasăSocialEvenimentMesajul de Sf. Parascheva al Patriarhului Daniel: "Pelerinajul de la Iaşi arată...

Mesajul de Sf. Parascheva al Patriarhului Daniel: „Pelerinajul de la Iaşi arată cât de mare e lucrarea misionară a sfinţilor”

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a transmis un mesaj cu ocazia sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva, subliniind că pelerinajul miilor de credincioși la Iași evidențiază impactul misionar al sfinților care, prin viața lor exemplară și rugăciunile lor, îi apropie pe oameni de Dumnezeu și îi adună împreună în rugăciune.

”Iubiţi pelerini, viaţa noastră duhovnicească poate fi asemănată cu o călătorie sau un pelerinaj necontenit spre Împărăţia lui Dumnezeu, după îndemnul Domnului nostru Iisus Hristos, Care spune: ‘Căutaţi mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu’ (Matei 6, 33). Călăuzitorii noştri în această călătorie sunt sfinţii Bisericii, care prin viaţa lor curată, închinată slujirii lui Dumnezeu şi oamenilor, au urmat cuvintele Evangheliei lui Hristos, fiind astfel pentru noi modele desăvârşite de viaţă creştină.

Anul acesta, 2023, dedicat comemorării imnografilor şi cântăreţilor bisericeşti, bucuria duhovnicească a sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva este sporită de primirea la Catedrala Mitropolitană din Iaşi a moaştelor unuia dintre marii sfinţi creatori de cântări bisericeşti, Sfântul Andrei Criteanul, aduse de la Catedrala Mitropolitană din Arkalochori (Creta, Grecia). Sfântul Andrei Criteanul a păstorit între anii 700-740, a fost un episcop misionar, precum şi un mare dascăl al pocăinţei.

A construit biserici, a înfiinţat mănăstiri, a ajutat pe creştinii care au suferit de pe urma invaziilor otomanilor, a fost un bun predicator şi a compus o mulţime de cântări liturgice. El este considerat cel dintâi autor de canoane liturgice, între care cel mai renumit este, desigur, Canonul cel Mare, un dialog al omului păcătos cu propria sa conştiinţă în faţa lui Dumnezeu.

În această zi de bucurie a sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei şi a tuturor pelerinilor prezenţi la Iaşi, ne rugăm Preamilostivului Dumnezeu ca, pentru mijlocirile Sfintei Cuvioasei Parascheva şi ale Sfântului Ierarh Andrei, Arhiepiscopul Cretei, să binecuvânteze pe toţi cei prezenţi la Iaşi, ierarhi, clerici, monahi şi credincioşi mireni, împreună cu autorităţi locale şi centrale, şi să răsplătească tuturor credinţa, evlavia şi osteneala, dăruindu-le sănătate şi mântuire, pace şi bucurie, întru mulţi şi binecuvântaţi ani!”, declară patriarhul.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă