Statisticile anilor anteriori arată că, odată cu încălzirea vremii, apar şi cazurile în care copii, tineri şi chiar persoane cu experienţă îşi pierd viaţa la scăldat. În acest context, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa a anunțat o serie de reguli şi măsuri ce trebuie res-
pectate în scopul prevenirii acestor evenimente nedorite. În primul rând, frecventaţi doar locurile special amenajate pentru înot şi scăldat. De asemenea, respectaţi întotdeauna recomandările salvamarului/administratorului locului de agrement și evitaţi scăldatul în mare, lacuri, canale sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii foarte puternici, albiile nămoloase sau pline cu plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci. „Nu realizaţi acte de teribilism prin plonjarea de pe stabilopozi, platforme, poduri sau alte elemente de construcţii, nu intraţi în apa rece înfierbântaţi, după ce aţi stat foarte mult timp la soare, și nu vă aventuraţi în apă când sunteţi în stare de ebrietate, seara târziu sau pe timp de noapte”, mai spun reprezentanții ISU Dobrogea. De asemenea, nu lăsaţi copiii nesuprave-
gheaţi lângă şi în apă.
Ei se vor scălda numai sub controlul părinţilor sau al altor persoane mature.
Totodată, cetăţenii au obligaţia să respecte panourile de avertizare „Scăldatul interzis, pericol de înec” şi să conştientizeze riscurile la care se expun atunci când se scaldă în locuri neamenajate pentru că plata unei clipe de neatenţie poate fi o viaţă.
Pe plajele amenajate, salvamarii arborează steaguri în funcție de cât de periculoasă e marea. Un steag roşu şi galben înseamnă că zonele de îmbăiere sunt supravegheate de salvamari. Un steag roşu-galben împreună cu un steag galben se arborează în zonele de îmbăiere care sunt supravegheate de salvamari, dar înotul nu este recomandat. Steagul roşu-galben împreună cu un steag roşu semnifică faptul că în zonele de îmbăiere în care acestea sunt arborate nu este permis accesul persoanelor în apă. Trebuie să urmăriți dacă pe lângă steagul galben-roşu mai este prezent şi unul galben (ceea ce înseamnă „mare agitată“) sau unul roşu (ceea ce înseamnă că este interzis accesul în apă din cauza curenţilor puternici).
De la începutul acestui sezonul estival, două persoane au murit înecate, un elev militar de 16 ani și un bărbat din București. O a treia persoană s-a sinucis prin înecare.