35.4 C
București
luni, 8 august 2022
AcasăȘtirile zileiMediuUn studiu recent arată că albinele țipă când sunt atacate de viespi

Un studiu recent arată că albinele țipă când sunt atacate de viespi

Albinele atacate țipă atunci când agresorii sunt viespi.

Studiul, publicat săptămâna aceasta în revista Royal Society Open Science, a dezvăluit că albinele lansează un „apel de mobilizare pentru apărare colectivă” împotriva viespilor. Semnalul nedescoperit până acum, cunoscut acum sub numele de „semnal antiprădător, împărtăşeşte trăsături acustice cu sunetele de alarmă, ţipetele de frică şi strigătele de panică ale primatelor, păsărilor şi suricatelor”, potrivit studiului.

Albinele produc sunetul prin vibrarea aripilor sau a toracelui, ridicându-şi abdomenul şi expunând o glandă pentru a elibera un feromon.

„Este alarmant de auzit”, a declarat Heather Mattila, co-autor al studiului, pentru Gizmodo. „Se caracterizează prin explozii rapide de sunete înalte care se schimbă în mod imprevizibil în frecvenţă – sunt destul de dure şi zgomotoase”.

Potrivit studiului, ratele de semnal cresc de şapte până la opt ori în timpul unui atac al viespilor. Pe lângă „semnalele antiprădători”, albinele recurg la un alt mecanism de apărare prin care colectează fecale de animale şi le pun la intrarea în stupii lor pentru a alunga viespile, conform stiri247.ro.

Albinele, pe lângă faptul că țipă, când atacul este dat de viespi, mai au și alte mecanisme


Printre alte măsuri se numără şi „balling”, prin care albinele se adună într-un grup şi vor sufoca viespea prin vibrarea muşchilor aripilor. Căldura alimentată de vibraţii, care poate ajunge până la 46 grade Celsius, împreună cu dioxidul de carbon produs de albine, poate ucide o viespe în 30 de minute.

În ultimele luni, viespile gigantice au apărut tot mai des în regiunea de nord-vest a Pacificului din SUA. În septembrie, al treilea cuib de viespi uriaşe descoperit în ţară în acest an a fost descoperit în statul Washington.

Viespile sunt o specie invazivă cu cuiburi foarte greu de localizat, deoarece tind să se afle în zone împădurite. Pe lângă faptul că provoacă daune devastatoare coloniilor de albine, viesparul uriaş poate dăuna oamenilor, uneori provocând decese.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Comisia Europeană a aprobat schema României de sprijin pentru producția de hidrogen

Comisia Europeană (CE) a aprobat, astăzi, o schemă de ajutoare a României în valoare de 149 de milioane euro pusă la dispoziţie prin intermediul...

Securicii fac poc, serviți cu AOC

Reducerea posturilor guvernamentale rămâne doar un enunț de adormit Mitsura. De parcă n-ar exista destule instituții controlate prin acoperiți, guvernanții crează Agenția pentru Operațiuni...

Tusea și Junghiul, pentru Primăria Capitalei

Bucureștiul ar trebui recunoscut ca unul dintre cele mai rezistente orașe din lume. Capitala noastră continuă să existe, în ciuda torturilor la care a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă