8.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăMediuStrângere de donații pentru reconstrucția ecologică în Munții Făgăraș

Strângere de donații pentru reconstrucția ecologică în Munții Făgăraș

În România s-a lansat o campanie de strângere de donații pentru a contribui la reconstrucția ecologică din zone din Munții Făgăraș.

Campania a fost lansată printr-un parteneriat între ING Bank și Fundația Conservation Carpathia.

Eforturile de reconstrucție ecologică se vor derula în zone care în trecut au fost afectate de tăieri neconforme legislației silvice sau de calamități. Acestea au dus la distrugerea ecosistemului forestier.

România deține cele mai mari suprafețe de păduri virgine din Europa. Totuși, țara a pierdut zece la sută din acestea în ultimul secol. Un procent de 4,9 la sută s-a pierdut doar între anii 2000 – 2021.

“Fenomenul despăduririlor este cu atât mai îngrijorător cu cât suprafața regenerată este în scădere. Ca exemplu, conform celor mai recente date, în 2019 s-au reîmpădurit 24.459 de hectare, mai puțin decât în 2015, atunci când suprafața reîmpădurită a fost de 28.750 de hectare. Mai mult decât atât, în prezent doar 29% din suprafața României este acoperită de păduri, sub media europeană estimată la 38%”, anunță un comunicat de presă.

Reconstrucția ecologică în Munții Făgăraș se face pe parcursul mai multor ani

„Schimbările climatice sunt o realitate pe care o trăim cu toții astăzi și pe care o vor trăi mult mai intens copiii noștri dacă nu depunem eforturi pentru a încetini acest ritm. Restaurarea ecosistemelor naturale prin împăduriri cu puieți de arbori din speciile care au existat și au evoluat natural acolo de mii de ani  produce o schimbare benefică atât pentru noi oamenii, cei care am crezut în mod eronat că suntem mai buni ingineri decât natura cât și pentru natura însăși. Trebuie să înțelegem și să respectăm complexitatea extraordinară, interdependența sistemelor naturale și perfecțiunea acestora măcar alum cât nu e prea târziu. Refacerea ecologică a zonelor afectate de tăierile la ras este unul dintre pilonii Fundației Conservation Carpathia, iar procesul este unul complex, se desfășoară pe parcursul mai multor ani și necesită extrem de multe resurse. Numai în această primăvară, Conservation Carpathia a replantat peste 110 hectare cu 435.250 de puieți de molid, brad, fag și anin, în Munții Făgăraș, un record pentru echipa noastră. Ne bucurăm că ING România este în continuare alături de noi și sperăm ca mesajele noastre să ajungă la un număr cât mai mare de oameni care să ni se alăture”, a declarat Mihai Zotta, director conservare Fundația Conservation Carpathia.

„Abordarea noastră ca bancă pentru sustenabilitate presupune să derulăm în primul rând inițiativele prin care avem cel mai mare impact ca instituție financiară. Acestea sunt completate de parteneriate pe termen lung în care urmăm aceeași abordare: unde putem să limităm considerabil efectele schimbărilor climatice sau ale intervenției abuzive asupra mediului prin susținerea noastră? Astfel, ne bucurăm să continuăm parteneriatul pentru protejarea pădurilor din Făgăraș alături de Fundația Conservation Carpathia, care creează cu adevărat o zonă protejată, cu natură sălbatică, cea mai extinsă din Europa. Stă în puterea noastră să fim alături pentru Parcul Național Făgăraș, atât prin contribuția bancii, cât și prin implicarea clienților noștri, care se alătură de fiecare dată cauzelor, indiferent dacă sunt de mediu sau sociale, prin donații în Home’Bank”, a declarat Alexandra Maier, Sustainability Manager, ING Bank România.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Universitatea Craiova are un nou antrenor. “Bine ai venit în noua ta casă, Mister!”

Costel Gâlcă este noul antrenor al Universității Craiova. Anunțul a fost făcut în cursul zilei de 17 aprilie. Gâlcă devine astfel cel de-al 5-lea antrenor...

Elevi de la Colegiul de Informatică din București au câștigat Marele Premiu la concursul internațional NASA

O echipă formată din elevi de la Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” din București a câștigat Marele Premiu la Concursul Internațional „National Space Society”. În...

Revolut vizează investiții de peste 100 de milioane de dolari în Mexic

Compania Revolut intenționează să investească peste 100 de milioane de dolari în Mexic în acest an, a declarat miercuri, pentru Reuters, unul dintre directori. Directorul...
Ultima oră
Pe aceeași temă