20.3 C
București
joi, 19 mai 2022
AcasăȘtirile zileiMediuS-a găsit cauza de ce rechinii albi atacă oamenii

S-a găsit cauza de ce rechinii albi atacă oamenii

Rechinii albi, în special puii, care sunt responsabili de majoritatea atacurilor asupra oamenilor, nu pot distinge între oameni şi foci, spune ultimul studiu publicat marţi în revista Royal Society Journals.

Cercetătorii din Australia au comparat mai multe înregistrări video, efectuate din perspectiva unui pui de rechin alb, între prăzi obişnuite şi oameni înotând şi vâslind pe plăci de surf.

Studiul a relevat că rechinii albi nu disting între oameni și foci

„Cercetătorii au conceput un sistem vizual virtual bazat pe ceea ce se ştie despre vederea puilor de rechini albi şi au vizionat imaginile înotătorilor şi ale prăzii folosind acest filtru”, a declarat pentru ABC News Laura Ryan, neurobiolog la Universitatea Macquarie din Sydney şi autoarea studiului.

Cercetătorii au descoperit că rechinii nu au putut distinge între formele prăzii şi cele ale oamenilor, dovedind că oamenii şi focile arată „periculos de asemănător” din perspectiva rechinilor.

Studiul mai spune că rechinii nu văd la fel de detaliat ca şi oamenii şi că sunt daltonişti, iar cercetătorii au emis ipoteza că, pe măsură ce puii de rechini se maturizează, devin vânători mai experimentaţi şi se bazează mai mult pe alte indicii senzoriale.

„Pe măsură ce un animal creşte, ochiul său devine mai mare, ceea ce înseamnă că acuitatea lor spaţială devine mai mare, astfel încât sunt capabili să distingă un pic mai multe detalii”, mai spune Ryan, conform stiri247.ro.

Potrivit studiului, rechinii albi, rechinii taur şi rechinii tigru sunt speciile responsabile de cele mai multe răniri şi muşcături fatale.

Unul dintre motivele pentru care cercetătorii s-au angajat în acest studiu este acela de a ajuta la „percepţia publică” asupra acestor rechini albi.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Accor va deschide un nou hotel Mercure în Cozieni, Ilfov

Grupul hotelier Accor, lider mondial în domeniul ospitalității, își consolideazăportofoliul dinRomânia și din Balcani, prin anunțarea unui nou hotel care se alătură rețelei globale....

Explozie într-un bloc din Ploiești

Panică în această dimineață în Ploiești. Un apel la 112 a anunțat izbucnirea unei explozii urmată de un incendiu într-un bloc din Ploiești. Potrivit...

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 85: Germania acuză Moscova că folosește foametea ca armă de război

UPDATE, ora 14:30: Comisia Europeană a stabilit, ieri, într-o comunicare, planuri pentru un răspuns imediat al UE care să abordeze nevoile de finanțare ale...
Ultima oră
Pe aceeași temă