37.1 C
București
sâmbătă, 20 iulie 2024
AcasăInternaționalMark Rutte va fi nominalizat miercuri pentru postul de secretar general al...

Mark Rutte va fi nominalizat miercuri pentru postul de secretar general al NATO de toate cele 32 de state membre

Cele 32 de state membre ale NATO vor confirma miercuri nominalizarea premierului interimar olandez Mark Rutte în postul de secretar general al Alianţei, au anunţat marţi surse diplomatice, anunță France Presse.

Ambasadorii statelor membre vor oficializa această numire în timpul unei reuniuni a Consiliului Atlanticului de Nord, forul de decizie politică al NATO.

Retragerea candidaturii preşedintelui român Klaus Iohannis şi a obiecţiilor pe care le aveau Ungaria şi Slovacia i-au lăsat lui Rutte cale liberă în obţinerea postului de secretar general.

El îşi va intra în atribuţii pe 1 octombrie, când expiră ultima prelungire a mandatului actualului secretar general Jens Stoltenberg, numit în 2014. Mandatul acestuia a fost extins de patru ori în contextul războiului din Ucraina.

Pe lângă acest război şi contextul politic internaţional tensionat, Mark Rutte va avea sarcina să trateze cu o posibilă viitoare administraţie americană condusă de Donald Trump, dacă fostul preşedinte republican al SUA va reveni la Casa Albă după alegerile în care se va confrunta din nou cu actualul preşedinte democrat Joe Biden.

Relaţiile bune ale lui Rutte cu Trump în precedentul mandat al acestuia ar putea să fi jucat un rol în susţinerea candidaturii sale. De pildă, premierul olandez este recunoscut printre omologii săi europeni drept salvatorul summitului NATO din 2018, când a discutat cu Trump asupra cheltuielilor de apărare pe care fostul preşedinte american dorea să le vadă crescute în rândul europenilor.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, vrea ca succesorul său să fie Mark Rutte, nu Klaus Iohannis

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că-l susține pe Mark Rutte pentru a deveni următorul secretar general al NATO.
Până în acest moment, aproape toate țările NATO și-au declarat susținerea pentru candidatura lui Mark Rutte, premierul Olandei, la funcția de secretar general al NATO.

Cel mai recent, în ziua de 18 iunie 2024, Stoltenberg a avut o întâlnire la Washington cu preşedintele Joe Biden şi apoi cu secretarul de stat Antony Blinken, după care și-a declarat și el sprijinul pentru Rutte. Stoltenberg s-a referit și la faptul că, anterior, premierul Ungariei declarase și el că-l va susține pe Rutte.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă