26.1 C
București
joi, 18 iulie 2024
AcasăInternaționalMacron se justifică: Dizolvarea Adunării Naționale a fost "cea mai grea, cea...

Macron se justifică: Dizolvarea Adunării Naționale a fost „cea mai grea, cea mai gravă, dar cea mai responsabilă”

Decizia de a dizolva Adunarea Naţională a fost „cea mai grea, cea mai gravă, dar cea mai responsabilă”, le-a declarat marţi preşedintele Emmanuel Macron francezilor îngrijoraţi care l-au chestionat îndelung pe această temă, pe o insulă bretonă, simbol al Rezistenţei în cursul celui de-Al Doilea Război Mondial, potrivit barrons.com.

„Nu ne putem teme de popor într-o democraţie”, a adăugat el, îndemnându-i: „Nu vă fie frică”, „mergeţi la vot şi alegeţi-vă viitorul”.

La nouă zile după anunţul neaşteptat al dizolvării parlamentului, Emmanuel Macron a venit la comemorarea a 84 de ani de la apelul din 18 iunie 1940, lansat de la Londra de generalul de Gaulle pentru a rezista ocupantului nazist.

„Există o majoritate tăcută care, ca şi dumneavoastră, nu vrea să fie dezordine”, a dat asigurări şeful statului, în timp ce tabăra sa este creditată cu poziţia a treia în primul tur al alegerilor legislative, pe 30 iunie, cu mult în urma extremei drepte din Rassemblement national (RN) şi alianţei Noul Front Popular (NFP) formată de stânga.

„Fără dizolvare, ar fi fost un +dezastru+”, a insistat şeful statului, preluând un termen folosit de Charles de Gaulle, dar în timpul manifestaţiilor din 1968 din Franţa.

Lucru rar, preşedintele francez s-a dedat la confidenţe: „m-a durut pe 9 iunie”, în seara alegerilor europene. „Am o mulţime de defecte, de lucruri pe care nu le-am făcut bine”, a adăugat el puţin mai târziu.

Dar „nu ne putem teme de popor într-o democraţie”, „am cunoscut haosul” în timpul crizei Vestelor galbene, „alegerile nu sunt haos, sunt democraţie”, a repetat Emmanuel Macron.

O aluzie la mişcarea socială a „Vestelor galbene”, de la sfârşitul lui 2018-începutul lui 2019, a cărei furie era îndreptată împotriva politicilor preşedintelui ales pentru prima dată cu un an mai devreme.

Anticipate Franța: Partidul de extremă dreapta Adunarea Naţională (RN) are 34% din intenţiile de vot

Partidul de extremă dreapta francez Adunarea Naţională (RN) primeşte 34% din intenţiile de vot pentru alegerile legislative anticipate, cu peste 15 puncte mai mult decât în urmă cu doi ani, potrivit unui sondaj publicat luni, la o zi după anunţul neaşteptat al dizolvării Adunării Naţionale (parlamentul francez), scrie AFP, peluat de agerpres.ro.

În acest studiu Harris Interactive – Toluna pentru media franceze Challenges, M6 şi RTL, stânga unită primeşte 22% din intenţiile de vot (25,7% din voturi strânse în 2022), tabăra macronistă 19% (faţă de 25,8%) şi marele partid de dreapta Republicanii (Les Républicains, LR) 9% (comparativ cu 11,3%).

Potrivit institutului de sondare, RN ar obţine doar o majoritate relativă, cu 235 până 265 de locuri, faţă de 89 în prezent în Adunarea Naţională.

Majoritatea prezidenţială ar avea doar 125 până la 155 de deputaţi (faţă de 249 în prezent), alianţa de stânga NUPES 115 până la 145 de locuri (în prezent 153), iar Republicanii 40 până la 55 de locuri (în prezent 74).

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă