Preşedintele Emmanuel Macron a asigurat că „Franţa nu se pregăteşte să trimită trupe terestre beligerante într-un conflict, pe front” în Ucraina, potrivit unui interviu publicat marţi seara de presa regională cotidiană, potrivit France 24.
Printre soluţiile de a oferi garanţii de securitate Kievului în cadrul unui eventual acord de pace cu Moscova, ar fi totuşi posibilă trimiterea de experţi, chiar de trupe în termeni limitaţi, în afara oricărei zone de conflict, pentru a-i consola pe ucraineni şi în semn de solidaritate. La aceasta ne gândim cu britanicii”, a declarat preşedintele francez citat de Le Parisien.
El menţionează, de asemenea, posibilitatea „de a decide în cadrul negocierilor de a avea, sub mandatul Naţiunilor Unite, o operaţiune de menţinere a păcii, care să se desfăşoare de-a lungul liniei de front”.
Franţa consideră că este prematur să se vorbească despre trimiterea de trupe europene de interpunere în Ucraina, problemă care poate fi ridicată doar atunci când va exista un acord de pace, şi nicio ţară care a participat la întâlnirea de urgenţă desfăşurată luni la Paris nu a declarat că intenţionează să trimită soldaţi, notează EFE, potrivit Agerpres.
Aceasta este poziţia exprimată marţi de ministrul francez de externe, Jean-Noel Barrot, cu privire la neînţelegerile dintre europeni pe această problemă delicată, într-un interviu acordat postului de radio France Info în care a insistat că europenii vor trebui neapărat să fie la orice masă de negocieri privind Ucraina.
Macron vrea să aducă trupe de menținerea păcii în Ucraina
Președintele Franței, Emmanuel Macron, va discuta cu prim-ministrul polonez, Donald Tusk, posibilitatea desfășurării unei forțe de menținere a păcii în Ucraina, relatează Politico. Întâlnirea între cei doi lideri urmează să aibă loc la Varșovia, joi, conform unui diplomat european și unui oficial francez, ambii citați de Politico.
Întâlnirea între cei doi lideri vine pe fondul unor temeri tot mai mari că viitoarea administrație Trump îi va forța pe europeni să preia și mai multe din responsabilitățile militare față de Ucraina.
„E adevărat”, a confirmat un politician european atunci când a fost întrebat despre informațiile relatate de presa poloneză, conform cărora guvernele francez și polonez discută posibilitatea creării unei forțe de 40.000 de soldați care să asigure pacea în Ucraina după încheierea războiului. Această forță ar urma să fie formată din trupe internaționale. Diplomatul nu a spus din ce țări ar putea să provină acești militari.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!