-1.3 C
Bucharest
Tuesday, 5 December 2023
HomeSportFotbalLumea fotbalului, scandalizată. UEFA ridică parțial embargoul echipelor rusești

Lumea fotbalului, scandalizată. UEFA ridică parțial embargoul echipelor rusești

Echipele rusești Under-17 vor putea evolua din nou în competițiile europene, după ce UEFA a ridicat interdicția impusă în urma invaziei Ucrainei.

Organismul de conducere al fotbalului european a luat această decizie în cadrul unei reuniuni a comitetului său executiv, la 18 luni după ce a exclus din toate competiţiile fotbalistice internaţionale, alături de FIFA, atât echipele de club, cât şi selecţionatele Rusiei, după invadarea Ucrainei de către trupele ruse.

Într-un comunicat, UEFA a afirmat că a luat această decizie deoarece „copiii nu ar trebui să fie pedepsiți pentru acțiuni a căror responsabilitate revine exclusiv adulților”.

Comitetul executiv al UEFA, din care încă face parte și președintele federației de fotbal din Rusia, Alexander Dyukov, a anunțat că intenționează să caute o soluție care să permită echipelor rusești sub 17 ani, la masculin și feminin, să joace chiar dacă tragerile la sorți au avut deja loc. Astfel, forul continental ar putea permite ca Rusia să intre cu întârziere în preliminariile Campionatului European Under-17, care au început deja și se vor încheia la sfârșitul lunii noiembrie.

„Este deosebit de dureros faptul că, din cauza conflictului, o generație de copii este privată de dreptul său de a concura în fotbalul internațional. Din aceste motive, Comitetul Executiv al UEFA a decis ca echipele rusești Under-17 să fie readmise în competițiile sale în cursul acestui sezon”, a adăugat UEFA.

Așa cum era de așteptat, decizia a stârnit rumoare la Kiev. Ucraina a anunțat va boicota competiţiile europene de fotbal la care vor participa echipe din Rusia și a îndemnat și alte țări să facă acest lucru. Până acum Anglia, Polonia, Letonia și Suedia și-au manifestat acestă intenție și au criticat decizia forului fotbalistic continental.

Toate meciurile jucate de echipele rusești vor avea loc fără steagul, imnul și echipamentul național al țării și se vor disputa pe teren neutru.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite
00:00:48

Un copil de două luni a fost rănit în lovitura israeliană din Khan Younis

Adnan, în vârstă de două luni, era tratat pentru rănile suferite în timpul unui atac aerian, în orașul Khan Younis din Gaza, luni (4...

Rumen Radev a respins acordul ratificat ce prevedea furnizarea de vehicule blindate de transport Ucrainei

Preşedintele Rumen Radev a respins acordul ratificat anterior între Ministerul bulgar de Interne şi Ministerul ucrainean al Apărării privind furnizarea de vehicule blindate de...

Blinken apreciază că România este un partener foarte apropiat și un aliat foarte apreciat al SUA

România este şi a fost mereu un partener foarte apropiat şi un aliat foarte apreciat, a afirmat, luni, secretarul de stat Antony Blinken, la...
Ultima oră
Pe aceeași temă