Un consorțiu japonez a lansat o ofertă de 14 miliarde de dolari pentru gigantul de electronice și energie Toshiba, aflat în dificultate. În ofertă numărul de acțiuni cumpărate a depășit minimul necesar, la 78,65%, iar trecerea la noua companie-mamă și cel mai mare acționar al Toshiba, numită TBJH Inc., va avea loc pe 27 septembrie.
Mișcarea necesită încă aprobarea acționarilor, iar o întâlnire a fost stabilită pentru noiembrie, potrivit Toshiba, care se va retrage apoi de la Bursa de Valori din Tokyo peste aproximativ o lună.
Acest lucru va pune capăt istoriei sale de peste șapte decenii ca companie cotată la bursă.
„Grupul Toshiba va face acum un pas major către un nou viitor cu un nou acționar”, a declarat directorul executiv al companiei, Taro Shimada.
Chiar și după privatizare, compania va „face ceea ce trebuie” pentru a încerca să-și sporească valoarea, a adăugat el.
Un scandal contabil extins, care a ieșit la suprafață în 2015 și a implicat documente manipulate de ani de zile, s-au adăugat problemelor legate de afacerea cu energie nucleară a Toshiba.
Compania trebuie să dezafecteze centrala nucleară din Fukushima, nordul Japoniei, unde un tsunami a declanșat trei crize în 2011.
Toshiba a anunțat că preluarea condusă de un consorțiu de bănci japoneze și companii importante, cunoscute sub numele de Japan Industrial Partners, drept ultima șansă pentru o schimbare.
De altfel, consiliul de administrație Toshiba a acceptat acordul încă din martie.
Toshiba a divizat părți din operațiunile sale, inclusiv prețuita sa afacere de memorie flash, cunoscută acum sub numele de Kioxia. Toshiba este o parte interesată majoră în Kioxia.
Investitorii activiști de peste mări, care dețin un număr semnificativ de acțiuni Toshiba, și-au exprimat inițial o oarecare nemulțumire cu privire la ofertă, dar analistii spun ca nu este clar dacă Toshiba poate reveni la profitabilitate, chiar si cu renunțarea la listare.
Una dintre ,arile probleme ale Toshiba, dezafectarea centralei nucleare Fukushima Dai-ichi, va dura zeci de ani, mai ales că divizia nucleară a lui Toshiba, Westinghouse, a depus faliment în 2017, după ani de pierderi majoree, deoarece costurile pentru asigurarea măsurilor de siguranță au crescut.