21.5 C
București
joi, 30 iunie 2022
AcasăȘtirile zileiLegea Romexpo a trecut de Senat și merge la Camera Deputaților

Legea Romexpo a trecut de Senat și merge la Camera Deputaților

Legea Romexpo, prin care ar urma să se transfere, gratuit, 46 de hecatare de la Romexpo la Camera de Comerț, a trecut de Senat. Transferul este destinat unui proiect imobiliar iar proiectul fusese trimis spre reexaminare de către președintele Klaus Iohannis.

Senatorii PSD, PNL și UDMR au votat, din nou, prevederile actuale ale proiectului, fără a bloca transferarea terenului, potrivit hotnews.ro. Cu 81 pentru, 38 contra și 2 abțineri, proiectul a trecut de Senat cu voturile PSD, PNL și UDMR.

Legea va intra în dezbaterea Camerei Deputaților, care este și forul decizional în acest caz.

Potrivit proiectului, se transmit, cu titlu gratuit, în proprietatea Camerei de Comerţ a terenurilor proprietate privată a statului aflate în folosinţa gratuită a CCIR, pentru realizarea, în maximum 40 de ani, de proiecte de dezvoltare urbană durabilă.

Senatorii au dezbătut și votat proiectul de lege în regim de urgență după ce la comisia de specialitate singurul amendament admis vine în completarea legii, în sensul în care terenurile menţionate se transmit cu titlu gratuit în proprietatea CCIR în scopul „desfăşurării exclusiv a activităţii specifice cu caracter de continuitate şi al realizării, în termen de maxim 40 de ani de la data dobândirii dreptului de proprietate, de proiecte de dezvoltare urbană durabilă pe terenurile respective, menite să susţină mediul de afaceri”.

Astfel, Camera de Comerț ar putea să se asocieze cu dezvoltatorii Iulius Mall și să construiască 14 turnuri în curtea Romexpo.

Parlamentarii USR au atras atenția public în repetate rânduri că proiectul este „un tun imobiliar” și că, la prețul pieței, statul român ar putea obține 500 milioane de euro pe terenurile de la Romexpo.

Proiectul de lege reexaminat și votat de Senat urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaților, care este și forul decizional în acest caz.

Emanuel Neacsu
Emanuel Neacsu
Am scris pentru prima dată în presă la Ziarul Cotidianul, în 1996. Am fost șef pe secția politic la Gardianul. Am venit la România Liberă în 2007 și am lucrat un an la ediția online. Mi-am continuat cariera ca redactor Digi 24 (5 ani) și am revenit la România Liberă ca editor pe secția politic.
Cele mai citite

Raperul R. Kelly a fost condamnat la 30 de ani de închisoare: ”Ai distrus multe vieți”

R. Kelly a fost condamnat la 30 de ani de închisoare pentru trafic sexual. Acesta și-a folosit celebritatea și averea sa timp de decenii...

Să-l cinstim pe Don Virgil!

Don Virgil e astăzi minunea prăvălită din cerul tranziției dintre capitalismul sterp și abisul lumii fără povara proprietăților. Ca un zmeu s-a bătut în jurul...
Ultima oră
Pe aceeași temă