12.2 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiLazăr spune că nu a condamnat niciun deținut politic

Lazăr spune că nu a condamnat niciun deținut politic

Prezent la Timişoara pentru a primi un premiu din partea Societăţii Timişoara, Augustin Lazăr a declarat, luni, că acuzaţiile la adresa sa din spaţiul public sunt unele politice.

“Aceste acuzaţii sunt făcute într-un context în care au nevoie să folosească nişte muniţie împotriva unui reprezentant al Ministerului Public, împotriva procurorului general. Adică este folosită drama unor oameni de care nimeni nu s-a interesat problemă au avut, ce dificultăţi au avut, însă sunt folosiţi aceşti oameni, aceşti disidenţi, ca o situaţie specială pentru a lovi în cei care apără independenţa justiţiei”, a declarat Augustin Lazăr.

Procurorul general a subliniat că niciodată nu a cercetat, trimis în judecată sau condamnat vreun dissident politic şi că judecătorul era cel care decidea asupra mandatelor de executare.

“Eu, ca tânăr procuror, ca tânăr absolvent al Universităţii din Cluj, am ajuns procuror nu pe seama unor relaţii, cum se suspectează, ci am ajuns procuror pentru că am terminat cu o medie foarte bună. Ca tânăr procuror, cercetam infracţiunile cu violenţă, iar ca o sarcină suplimentară aveam şi această prezenţă periodică la Comisia de eliberări condiţionate a Penitenciarului Aiud, unde misiunea acestei comisii era de a verifica din punct de vedere tehnic, strict, îndeplinirea condiţiilor tehnice pentru ca cineva să fie eliberat condiţionat, să fie propus la eliberare condiţionată. Ei bine, judecătorul era cel care decidea asupra mandatelor de executare. Eu nu am cercetat, nu am trimis în judecată şi nu am condamnat niciun disident politic, aşa cum se sugerează public. Infracţiunile contra securităţii statului erau toate de competenţa justiţiei militare. (…) Instanţa era cea care decidea şi comandantul penitenciarului era cel care efectiv punea în libertate atunci când avea o hotărâre definitivă a instanţei”, a declarat Augustin Lazăr.

Augustin Lazăr a  precizat că acea comisie de eliberări condiţionate doar analiza dosarele.

“Eu eram în primii ani ca procuror, eram la Parchetul local şi mă ocupam cu dosare de infracţiuni cu violenţă, cu accidente de muncă. Iar Procuratura judeţeană era cea care delega de la Parchetul local procurorul care mergea la comisie, că eu luasem locul unui alt coleg care a fost înainte, am ocupat un post de procuror şi am preluat sarcinile colegului respectiv. După o perioadă de timp a venit un alt coleg care a preluat sarcinile şi le-a dus mai departe. Este simplu. Nu este nicio conspiraţie care să presupună ceea ce sugerează unele persoane interesate, care vor să prezinte un procuror ofiţer acoperit sau mai ştiu eu ce alte lucruri”, a subliniat Augustin Lazăr.

Procurorul general a declarat că nu a avut nicio funcţie de conducere înainte de anul 1989, că a fost “simplu procuror criminalist”, iar prima funcţie de conducere a avut-o abia în anul 1998, când a ocupat postul de procuror-şef de secţie la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

Întrebat dacă ar fi putut refuza să facă parte din comisia de eliberări condiţionate de la Penitenciarul Aiud, Augustin Lazăr a afirmat că nu, pentru că “era o sarcină de serviciu şi orice procuror este trimis să îndeplinească într-un cadru legal o sarcină de serviciu nu poate să o refuze, iar cadrul legal era acesta, deplasarea la comisie, examinarea tuturor dosarelor, dacă îndeplineşte fracţia respectiv dacă sunt sau nu rapoartele de pedepsire, iar apoi concluzia era în raport de aceste lucruri”.

 

Cele mai citite

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...

Real Madrid își continuă drumul către titlul cu numărul 15 în Liga Campionilor. Va întâlni pe Bayern Munchen în semifinale

Real Madrid s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Manchester City cu scorul de 4-3, la loviturile de...
Ultima oră
Pe aceeași temă