5.6 C
București
joi, 2 decembrie 2021
AcasăȘtirile zileiInternaționalKremlinul trimite un avertisment dur NATO și Germaniei. Ce temeri au oficialii...

Kremlinul trimite un avertisment dur NATO și Germaniei. Ce temeri au oficialii ruși

NATO şi, în special Germania, au primit sâmbătă un avertisment de la ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, în privinţa planurilor de apărare în faţa Rusiei prin desfăşurarea de trupe şi armament mai aproape de frontierele acesteia din urmă, relatează agenţiile TASS şi EFE, conform agerpres.ro.

”În cadrul apelurilor de descurajare militară a Rusiei, NATO se apropie semnificativ cu forţele sale de frontierele noastre. Ministrul german al apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, ar trebui să ştie bine cum s-a sfârşit ceva similar pentru Germania şi Europa”, a menţionat Şoigu într-un comunicat, făcând aluzie la al Doilea Război Mondial.

”Securitatea în Europa poate fi comună doar fără subminarea intereselor Rusiei”, a insistat el. În schimb, consideră mai departe ministrul rus, ”NATO este cea care astăzi nu este dispusă la un dialog de la egal la egal (cu Moscova). Mai mult, implementarea planului de acţiune aliat în Afganistan s-a terminat cu un dezastru care acum afectează lumea întreagă”.

Ministrul german al apărării a avertizat că Rusia și-a apropiat rachetele de granițele ei

Annegret Kramp-Karrenbauer, titulara portofoliului german al apărării, a declarat săptămâna aceasta că Rusia a amplasat la câteva sute de kilometri de frontiera Germaniei rachete de croazieră şi alte rachete de nouă generaţie care prin raza lor de acţiune pot lovi rapid teritoriul german.

”Aceasta s-a făcut în secret şi cu încălcarea tratatelor de control a armamentului. Ameninţarea nucleară potenţială din partea Rusiei a sporit drastic”, a mai spus Kramp-Karrenbauer, ea acuzând de asemenea Moscova de încălcări ale spaţiului aerian ale celor trei state baltice (Lituania, Letonia şi Estonia) şi de sporirea incursiunilor agresive în Marea Neagră.

Astfel, conform estimării ministrului apărării de la Berlin, armele nucleare sunt fundamentale în combaterea ameninţărilor şi demonstrarea angajamentului NATO faţă de securitatea colectivă.

Și secretarul general al NATO a reacționat la situația creată de Rusia

Cu privire la acest subiect al descurajării ameninţării ruse, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat joi un nou plan de apărare ce cuprinde investiţii în armament modern şi perfecţionarea sistemelor de descurajare nucleară, dar el a subliniat că Alianţa ”nu are nicio intenţie de a desfăşura noi rachete nucleare terestre în Europa”.

Preşedintele rus Vladimir Putin a respins ca nefondate temerile NATO despre o posibilă alianţă militară a Rusiei cu China. ”Am spus-o de mai multe ori. Noi nu ne-am împrietenit cu China împotriva nimănui, ci doar în interesul nostru. Spre deosebire de NATO, noi nu creăm un bloc militar închis. Nu există niciun bloc Rusia-China şi nu avem în prezent planuri de a-l crea”, a asigurat liderul de la Kremlin, în aceeaşi zi.

Liderul rus a susţinut că NATO a păcălit Rusia când i-a promis după reunificarea Germaniei că infrastructurile acestei alianţe ”în niciun caz” nu se vor apropia de frontierele ruse. ”Ne-au minţit”, a spus tranşant Putin, adăugând că nu exclude posibilitatea ca SUA să desfăşoare rachete Tomahawk în sistemele americane de apărare antirachetă amplasate în Polonia şi România.

Preşedintele rus a mai subliniat că Rusia a promis că nu va amplasa astfel de rachete în partea sa europeană, dar la acest capitol Statele Unite nu au răspuns niciodată cu aceeaşi monedă.

Rusia a anunţat luni că-şi închide misiunea pe lângă NATO de la Bruxelles şi că va impune închiderea oficiului de legătură al NATO de la Moscova, ca răspuns după expulzarea a opt diplomaţi din cadrul misiunii ruse.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. S-a ocupat de partea de comunicare a instituției Avocatului Poporului, în calitate de consilier al Avocatului Poporului, în perioada februarie 2015- iulie 2019. Este absolvent și licențiat al trei facultăți: Facultatea de Fizică, Facultatea de Automatizări, Facultatea de Drept, ultima fiind terminată în iulie 2021. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
00:03:13

António Guterres, Secretar General, Organizația Națiunilor Unite: „Poporul Africii nu poate fi acuzat pentru nivelul imoral de scăzut al vaccinărilor pe care le au...

Vorbind alături de președintele Comisiei Uniunii Africane (AUC), Moussa Faki Mahamat, secretarul general a spus: „Poporul Africii nu poate fi acuzat pentru nivelul imoral...
00:00:36

Jean-Claude Van Damme urează La Mulți Ani României

Jean-Claude Van Damme a transmis un mesaj emoționant românilor, de Ziua Națională. Celebrul actor, care se întoarce de fiecare dată în țara noastră cu...
00:02:04

Oficial! SUA ar putea modifica momentul eliberării stocurilor de petrol dacă prețurile scad

Vorbind într-un interviu video pentru conferința Reuters Next, secretarul adjunct al Energiei din SUA, David Turk, a declarat miercuri că administrația Biden ar putea...
Ultima oră
Pe aceeași temă