Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis să îi trimită președintelui Klaus Iohannis propunerea de eliberare din funcţie a Laurei Codruța Kovesi, procuror la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul teritorial Sibiu, ca urmare a numirii sale în funcţia de procuror-şef european, începând cu de 31 octombrie.
Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis și rezervarea postului de procuror la DIICOT Sibiu pentru Kovesi.
În 23 octombrie, David Sassoli, președintele Parlamentului European, și Tytti Tuppurainen, ministrul afacerilor europene din Finlanda (țara care deține în prezent Președinția Consiliului UE) au semnat la Strasbourg decizia de numire a laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror-șef european.
Parchetul European (EPPO), care se așteaptă să fie operațional la sfârșitul anului 2020, va fi o instituție independentă însărcinată cu investigarea, urmărirea penală și aducerea în fața justiției a infracțiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupția sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro. Lista infracțiunilor se va putea extinde în viitor pentru a include, de exemplu, faptele de terorism.
Până în acest moment, 22 de state membre s-au alăturat Parchetului European. Cele cinci state care nu participă încă (Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda și Danemarca) se vor putea alătura în orice moment.
Parchetul European va avea sediul central în Luxemburg si va fi compus dintr-un procuror-șef și un colegiu de procurori din toate țările participante. Aceștia vor coordona investigațiile curente desfășurate de către procurorii delegați în fiecare stat participant.