27.8 C
București
sâmbătă, 21 mai 2022
AcasăȘtirile zileiKlaus Iohannis, după ședința CSAT: „Suntem pregătiți pentru orice. Nici un român...

Klaus Iohannis, după ședința CSAT: „Suntem pregătiți pentru orice. Nici un român nu trebuie să se teamă”

Klaus Iohannis a făcut primele declarații după ședința CSAT. Șeful statului a anunțat că România este pregătită pentru orice scenariu și se bucură de protecția NATO. Astfel, președintele a precizat că nu există motive de îngrijorare din partea românilor.

În urma ședintei CSAT de miercuri, Klaus Iohannis a făcut mai multe declarații publice referitoare la subiectele abordate în cadrul discuțiilor și măsurile pe care România le va adopta în contextul tensiunilor provocate de Rusia.

Klaus Iohannis, declarații după ședința CSAT

Președintele României a precizat că, în primul rând, țara noastră se afla sub protecția NATO și beneficiază de garanțiile de securitate aferente. Astfel, Iohannis le-a transmis românilor că nu există motive de temere din pricina unui posibil război.

„România, ca membru NATO, cea mai puternică alianță politico-militară din istorie, se bucură de toate garanțiile de secruritate. Nu este cazul ca un cetățean al României să se teamă. Trebuie să ne pregătim și pentru scenariul în care partea rusă refuză dialogul. Consolidarea prezenței aliate pe planul estic al NATO este foarte importantă pentru securitatea regională, indiferent de evoluțiile actuale din regiune, NATO trebuie să își mențină capacitatea de descurajare.”, a spus Klaus Iohannis.

Totodată, Klaus Iohannis a precizat că România este activ implicată în deciziile și măsurile adoptate de NATO, UE și SUA. De asemenea, șeful statului a spus că vor continua discuțiile cu Rusia, aliații transmițând deja interesele de securitate și îngrijorările privind acțiunile militare de la granița Ucrainei.

De asemenea, Klaus Iohannis a salutat anunțul președintelui Joe Biden și al lui Emmanuel Macron cu privire la întărirea securității în zona Europei de Est. SUA și Franța au transmis că vor spori prezența militară în România ca răspuns de securitate în regiune.

Măsuri adoptate de România

În urma ședinței CSAT, Klaus Iohannis a anunțat un set de măsuri discutat în detaliu și adoptate de participanți. Astfel, România va continua demersuri concrete pentru creșterea prezenței SUA pe teritoriul României ca măsură de securitate a statului român și vor fi urgentate proceduri de revizuire a proiectelor de lege legate de securitatea naționala pentru perioada 2020-2024.

Șeful statului a asigurat că prezența militarilor pe teritoriul României nu este altceva decât un răspuns defensiv.

„Subliniez încă o dată că măsurile luate de NATO până în prezent pentru întărirea prezenței militare pe Flancul de Est reprezintă un răspuns eminamente defensiv la riscurile, amenințările și provocările de securitate în creștere din regiune.”, a spua Klaus Iohannis.

De asemenea, soluția cea mai potrivită pentru detensionarea situației actuale este dialogul. Klaus Iohannis a spus că acesta este primordial.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News

Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite
00:00:59

VIDEO: Zelenski vrea ca Rusia să îl despăgubească pentru daunele provocate Ucrainei

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a propus un acord oficial cu aliații țării pentru a obține despăgubiri din partea Rusiei pentru daunele provocate de forțele...

Câți români își sărbătoresc onomastica de ziua Sfinților Constantin și Elena

Peste 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica astăzi, cu ocazia Sfinţilor Constantin şi Elena.Potrivit Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date,...

Italia: Mai multe femei tinere, folosite pentru a păcăli bărbați în vârstă. Prejudiciile se ridică la 1 milion de euro

Femeile tinere au fost folosite într-o înșelătorie amoroasă pentru a păcăli bărbați italieni în vârstă. Prejudiciul cauzat ajunge la un milion de euro, spune...
Ultima oră
Pe aceeași temă