Președintele Klaus Iohannis a declarat, întrebat despre posibila reglementare a pieței de energie, că statul nu poate continua „la nesfârșit cu subvenționarea prețului la energie”.
„Există, într-adevăr, în coaliție astfel de discuții (despre reglementarea pieței de energie în România- n.r.) și atât timp cât nu s-au lămurit împreună cu experții este prematur să mă exprim eu. Însă, este clar că ceva trebuie făcut. Așa cum funcționează acum piața este destul de complicat și destul de scump pentru buget. Nu putem să continuăm foarte mult timp să subvenționăm practic prețul energiei. Ceea ce trebuie să realizăm este o subvenție pentru consumatorul vulnerabil, o subvenție rezonabilă pentru IMM-uri, chiar și o subvenție pentru industria mare, pentru că altfel pierdem întreaga competitivitate a economiei românești”, a spus Klaus Iohannis, transmite cotidianul.ro.
Iohannis nu mai vede în subvenționarea prețului la energie o soluție pe termen lung, criza fiind una generală
„ Guvernul își va bate capul, coaliția va negocia până se găsește o soluție fezabilă. Cât va dura? Depinde de evoluția generală din Europa. Este o criză care nu ne afectează doar pe noi. Este o criză care ne afectează pe toți. Noi trebuie să găsim mecanisme pentru a supraviețui acestei faze dramatice a crizei energiei. Nu putem să continuăm la infinit cu subvenționarea prețului la energie”, a conchis Iohannis.
De ce cresc prețurile la energie?
Față de anul 2021, în Marea Britanie, prețurile la energie au crescut cu 80 % și cu 40 % în zona euro. Românii, în ciuda plafonării prețurilor, plătesc cu 45 % mai mult decât înaintea liberalizării și trecerii pe sistem concurențial.
Comisia Europeană se pregătește de un nou asalt în lupta cu prețurile la energie. Asta ca o recunoaștere tacită a politicilor restrictive și a mesajelor gen Ceaușescu, “reduceți consumul,” eșuate.
În plină luptă cu neutralitatea climatică, oficialii de la Bruxelles au uitat că trebuie să trecem o iarnă, care poate fi noul nostru Stalingrad sau Gazingrad. La începutul verii, mai precis la data de 26 iulie 2022, miniștrii energiei din UE au ajuns la un acord politic privind o reducere a cererii de gaze naturale cu 15 % pentru această iarnă. Zis și nefăcut.
Bursele europene ale energiei, recorduri absolute
Pe piața energiei electrice s-au înregistrat șocuri de neimaginat la sfârșitul săptămânii trecute. Dacă la bursă, 1 MWh ajungea în Germania să coste 1100 de Euro, în Franța 870, țară cu cele mai multe reactoare nucleare, dar jumătate aflate în revizie.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!