1.4 C
București
duminică, 16 ianuarie 2022
AcasăȘtirile zileiKGB-ul din Belarus a inflamat criza migranților prin conturi false pe Facebook

KGB-ul din Belarus a inflamat criza migranților prin conturi false pe Facebook

KGB-ul din Belarus a inflamat criza migranților prin conturi false pe Facebook, susțin reprezentanții companiei-mamă a Facebbok, Meta. Potrivit gigantului american, serviciile de securitate din Belarus și-au făcut zeci de conturi false pentru a face presiuni.

Agenții serviciilor secrete belaruse, KGB, se dădeau drept jurnaliști sau activiști pentru a inflama criza migranților de la granița dintre Belarus și Polonia.

Potrivit unui raport al companiei Meta arată că Facebook eliminat 41 de conturi, cinci grupuri și patru conturi Instagram pentru încălcarea politicii sale privind „comportamentul coordonat neautentic”, relatează Digi24.

Conturile false au fost utilizate pentru a critica comportamentul autorităților poloneze, inclusiv pentru a răspândi acuzații conform cărora polițiștii de frontieră polonezi au folosit forța și intimidarea împotriva migranților, se arată în comunicat.

„Aceste persoane fictive au publicat critici la adresa Poloniei în engleză, poloneză și kurdă, inclusiv imagini și videoclipuri despre polițiștii de frontieră polonezi care ar fi încălcat drepturile migranților și au comparat tratamentul migranților de către Polonia cu cel al altor țări”, se arată în documentul Meta.

„Deși oamenii din spatele conturilor au încercat să-și ascundă identitatea și coordonarea, ancheta noastră a găsit legături cu KGB-ul din Belarus”, se arată în comunicat.

Uniunea Europeană a acuzat Belarus că a creat o criză a migranților la granițele de est ale blocului, prin încurajarea a mii de oameni din Orientul Mijlociu și Africa să încerce să treacă în Polonia și Lituania. Măsura celor din Belarus a fost luată ca răzbunare pentru sancțiunile occidentale asupra Minskului.

De asemenea, Meta spune că au fost eliminate alte 31 de conturi Facebook, patru grupuri și patru conturi de Instagram despre care se credea că ar fi provenit din Polonia și au vizat un public din Belarus și Irak. Raportul nu a legat conturile de statul polonez, dar a transmis că au scopul de a descuraja migranții să încerce să intre în UE.

Emanuel Neacsu
Am scris pentru prima dată în presă la Ziarul Cotidianul, în 1996. Am fost șef pe secția politic la Gardianul. Am venit la România Liberă în 2007 și am lucrat un an la ediția online. Mi-am continuat cariera ca redactor Digi 24 (5 ani) și am revenit la România Liberă ca editor pe secția politic.
Cele mai citite

Scandal politic internațional. Președintele Serbiei afirmă că Djokovic a fost torturat în Australia

Un scandal politic internațional a pornit de la situația lui Djokovic în Australia. Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat pentru BBC că Novak Djokovici...
00:00:38

Opoziția din Marea Britanie: Premierul Johnson „a încălcat legea” și „a mințit”

Liderul Partidului Laburist de opoziție din Marea Britanie, Sir Keir Starmer, a declarat duminică, 16 ianuarie, că, prim-ministrul Boris Johnson a „încălcat legea” și...

Extinderea Canalului Suez se va termina în iulie 2023

Un proiect de extindere a unor părți ale Canalului Suez este de așteptat să fie finalizat după doi ani de lucrări, în iulie 2023,...
Ultima oră
Pe aceeași temă