6.7 C
București
sâmbătă, 9 noiembrie 2024
AcasăSocialAdministratieKelemen Hunor spune că nu s-ar fi ajuns la conflictul din Piața...

Kelemen Hunor spune că nu s-ar fi ajuns la conflictul din Piața Unirii dacă UDMR guverna

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat marţi că, dacă Uniunea mai era la guvernare, nu s-ar fi ajuns la scandalul legat de Pasajul Unirii, pentru că se implicau în rezolvarea problemei foştii miniştri Tanczos Barna de la Mediu şi Cseke Attila de la Dezvoltare şi, împreună cu prefectul Capitalei, ar fi găsit o soluţie.

Potrivit liderului UDMR, victimele în acest război sunt bucureştenii.

„Victimele sunt bucureştenii în acest război. Eu ştiu povestea pentru că am contrasemnat OUG când eram la guvernare. La un moment dat, a venit ministrul Cseke şi ne-a prezentat expertiza realizată de Universitatea Tehnică şi era clar că este un pericol real şi cu un grad de degradare foarte mare, fiindcă este o construcţie foarte veche. Atunci a propus să suplimentăm bugetul pe ‘Anghel Saligny’ cu 750 de milioane de lei, iar costurile pentru lucrare să fie asigurate multianual pe 3 – 4 ani pentru a reconstrui tot ce înseamnă această zonă. Dacă noi am fi fost în Guvern, noi atât am putut face, să dăm OUG şi să asigurăm finanţare pentru Bucureşti, nu am fi ajuns aici. Se vede că lipseşte prefectul, lipseşte ministrul Mediului şi lipseşte ministrul Dezvoltării”, a declarat, pentru Agerpres, preşedintele UDMR.

Era de competența Ministrul Mediului să intervină

În opinia acestuia, dacă totul este intabulat pe Apele Române, ar fi trebuit să se implice ministrul Mediului.

„Ministrul Dezvoltării, când a fost un scandal între Prefectură şi Primăria Generală, s-a aşezat lângă amândoi şi a găsit o soluţie.
Dacă ei nu se înţeleg, trebuie să vină cineva şi să spună: „Oameni buni, e mai important ce se va întâmpla aici, decât scandalul politic şi competiţia politică între voi”. Ar fi trebuit să vină prefectul, dacă nu reuşeşte el, Guvernul, cei doi miniştri care au atribuţii în această zonă şi s-ar fi rezolvat fără scandal şi în interesul locuitorilor din Bucureşti, fiindcă sunt probleme reale şi într-un stadiu foarte avansat de degradare tot ce înseamnă cursul râului Dâmboviţa. Dacă mergeau Tanczos şi Cseke de la cele două ministere şi cu prefectul găseau o soluţie”, a precizat liderul UDMR.

Kelemen Hunor consideră că există soluţii la această problemă şi s-a întrebat cine are nevoie de scandal.

„Dacă nu reuşesc primarul general cu cei doi primari, trebuie să vină autorităţile centrale. Acesta este rolul Guvernului – de a găsi soluţii împreună cu administraţia locală. Aici nu e vorba de un părculeţ, de plantele lui Negoiţă sau de băncile lui Băluţă, e vorba de infrastructură extrem de importantă, una subterană”, a transmis fostul vicepremier.

Tanczos Barna, despre exploatarea de la Roșia Montană, pe bază de cianură

Tanczos Barna, fost ministru al Mediului, a declarat că, în acest moment, exploatarea aurului în România pe baza tehnologiei cu cianuri se poate considera un caz închis, legislaţia în domeniu fiind extrem de complexă şi greu de respectat.

„Putem să considerăm cazul Roşia Montană şi exploatarea aurului în România bazată pe tehnologia cu cianuri caz închis. În România şi în Europa cred că astăzi nu se mai poate deschide nicio exploataţie minieră pe această tehnologie. Legislaţia Uniunii Europene şi legislaţia României sunt atât de complexe, sunt atât de greu de respectat în cazul acesta, încât consider că această temă, din punctul de vedere al exploatării aurului, pe baza tehnologiei de cianuri, este un subiect închis”, a declarat Tanczos Barna, pentru Agerpres.

Udemeristul şi-a felicitat foştii colegi din Ministerului Mediului pentru contribuţia avută la câştigarea procesului pentru Roşia Montană, ale căror propuneri au fost respectate de echipa de avocaţi.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă