26 C
București
sâmbătă, 20 iulie 2024
AcasăInternaționalKeir Starmer, la NATO, vorbește de un pact de securitate între Regatul...

Keir Starmer, la NATO, vorbește de un pact de securitate între Regatul Unit şi Uniunea Europeană

Noul premier britanic Keir Starmer, aflat la Washington pentru a participa la Summitul aniversar al alianţei Nord-Atlantice, declară că un pact de securitate între Regatul Unit şi Uniunea Europeană ar fi ”complementar” cu NATO.

Potrivit Politico, Keir Starmer a spus că planul pentru relaţii mai strânse cu UE în domeniul apărării şi al securităţii este ”cu adevărat important” pentru britanici. Acesta va participa la întâlniri cu preşedintele american Joe Biden şi alţi lideri NATO la summitul aniversar, de 75 de ani, al organizației. Este însoțit de ministrul de externe David Lammy şi de ministrul apărării John Healey.

Cred cu adevărat că există potenţial pentru o îmbunătăţire semnificativă a relaţiei noastre cu UE privind apărarea şi securitatea. Cred că aceasta este complementară cu NATO. Alianţa Nord-Atlantică încă este piatra de temelie a apărării în Europa şi abordarea noastră faţă de apărare a fost întotdeauna NATO în primul rând.

Keir Starmer

Înaintea plecării la summitul NATO de la Washington, el a refuzat să garanteze că îşi va respecta angajamentul emblematic de a atinge ţinta de 2,5% din PIB pentru bugetul de apărare în timpul mandatului, în ciuda promisiunii ferme asumate.

Politicianul a refuzat să rediscute despre palnul său, promis în campania electorală, de a de a atinge ţinta de 2,5% din PIB pentru bugetul de apărare în timpul mandatului. Această decizie va fi luată săptămâna viitoatre, după ce specialiștii vor afce o analiză globală în materie după normele și regulile fiscale stricte ale guvernului privind cheltuielile şi împrumuturile. În dezbaterile la care va participa la Washington , premeirul britanic va face face presiuni ca membrii europeni să îşi crească cheltuielile de apărare.

Iustina Rusu
Iustina Rusuhttp://www.romanialibera.ro
Iustina Rusu, născută în iunie 2002, este o tânără jurnalistă și specialistă în comunicare din Iași, România. A absolvit Colegiul Național "Mihai Eminescu" din Iași și este studentă la Facultatea de Litere, specializarea Jurnalism, la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași. Începând cu 1 iulie 2024, Iustina s-a alăturat echipei România Liberă, unde contribuie cu articole și reportaje săptămânale, precum și cu știri zilnice pe platforma online a publicației. Iustina are experiență în diverse roluri de jurnalism și PR, incluzând poziția de Coordonator PR la Asociația Studenților Jurnaliști din Iași (2023-2024), reporter la Cuzanet (2022-2023) și colaborator la newsletter-ul "Iașul Nostru" (2023-2024). De asemenea, colaborează cu NewsBox începând din octombrie 2023.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă