24.1 C
București
luni, 8 august 2022
AcasăȘtirile zileiInternaționalJoe Biden și Xi Jinping se vor întâlni virtual până la finele...

Joe Biden și Xi Jinping se vor întâlni virtual până la finele lui 2021. Ce teme vor aborda

Joe Biden și Xi Jinping vor avea o întâlnire „virtuală” până la sfârșitul anului, transmite Casa Albă.

„Există un acord de principiu pentru o întâlnire bilaterală în format virtual”, a afirmat un oficial din cadrul Administraţiei Joseph Biden, sub protecţia anonimatului, conform cotidianului The Guardian.

Cei doi lideri au discutat deja de două ori la telefon, dar de data aceasta ar fi pentru ei ”posibilitatea să se vadă, chiar dacă doar virtual”, potrivit AFP, care a făcut referire la informaţii de presă conform cărora liderul chinez nu va participa la summitul G20 de la Roma, la sfârşitul lunii.

Consilierul preşedintelui Joseph Biden pentru Securitate Naţională, Jake Sullivan, s-a văzut în oraşul elveţian Zurich cu Yang Jiechi, directorul Comisiei Centrale pentru Afaceri Externe a Comitetului Politic al Partidului Comunist chinez, în cadrul eforturilor de îmbunătăţire a relaţiilor dintre SUA şi China. „Întâlnirea a fost mai consistentă şi mai substanţială decât cele anterioare. Sperăm să fie un model pentru viitoarele întrevederi”, a precizat oficialul american.

Ministerul de Externe de la Beijing a transmis că Statele Unite şi China au stabilit „să consolideze comunicarea strategică, să gestioneze în mod adecvat disensiunile şi să evite conflictele şi confruntările”.

Potrivit unei surse de la Casa Albă, este vorba de continuarea dialogului dintre cele două superputeri după convorbirea telefonică a celor doi şefi de stat, din 9 septembrie.

Jake Sullivan a menţionat în special problema luptei împotriva împotriva schimbărilor schimbărilor climatice ca un domeniu în care Statele Unite şi China au ”interesul de a lucra împreună”. El a explicat însă că orice angajament chinez în materie de schimbări climatice nu ar fi o ”favoare” făcută americanilor, oferindu-i Beijingului dreptul de a cere în schimb concesii.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Farmecul bijuteriilor cu perle. Când și cum să porți aceste superbe accesorii?

Bijuteriile cu perle sunt printre cele mai elegante piese din colecția unei femei. Clasice și rafinate, ele au devenit o alegere tot mai populară...

Securicii fac poc, serviți cu AOC

Reducerea posturilor guvernamentale rămâne doar un enunț de adormit Mitsura. De parcă n-ar exista destule instituții controlate prin acoperiți, guvernanții crează Agenția pentru Operațiuni...

Farmecul bijuteriilor cu perle. Când și cum să porți aceste superbe accesorii?

Bijuteriile cu perle sunt printre cele mai elegante piese din colecția unei femei. Clasice și rafinate, ele au devenit o alegere tot mai populară...
Ultima oră
Pe aceeași temă