16 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăȘtirile zileiJens Stoltenberg: Republica Moldova este un partener apropiat al NATO

Jens Stoltenberg: Republica Moldova este un partener apropiat al NATO

“Republica Moldova este un partener apropiat al NATO. Parteneriatul nostru s-a dezvoltat în ultimii peste 25 de ani. Lucrăm împreună pentru beneficiul reciproc al Republicii Moldova şi al NATO”, a spus Stoltenberg, salutând în acelaşi timp angajamentul exprimat la o întâlnire recentă de premierul Republicii Moldova, Maia Sandu, privind continuarea cooperării.

El a salutat de asemenea tranziţia paşnică de putere din Republica Moldova, “bazată pe dialog şi compromis”, şi “angajamentul ferm faţă de valorile democratice”. “Vă încurajăm să continuaţi implementarea reformelor în beneficiul populaţiei”, a mai transmis Stoltenberg, citat într-un comunicat de presă al NATO.

Stoltenberg a declarat totodată că NATO “sprijină şi respectă pe deplin neutralitatea Republicii Moldova”, precum şi “independenţa şi suveranitatea sa”.

“Ştim că Republica Moldova nu îşi doreşte să adere la NATO şi respectăm pe deplin această decizie. Suntem ferm convinşi că fiecare naţiune are dreptul să îşi stabilească propriul drum. Asta include alegerea propriilor aliaţi sau alegerea de a nu se alia cu alte ţări. Însă neutralitatea nu înseamnă izolare sau că nu putem lucra împreună. NATO lucrează îndeaproape cu alte ţări neutre, cum ar fi Elveţia şi Austria”, a mai spus şeful Alianţei Nord-Atlantice.

El a afirmat că NATO sprijină stabilitatea şi securitatea Republicii Moldova şi îşi doreşte să vadă prosperitate în această ţară.

“Este important ca Republica Moldova să îşi continue reformele democratice, în special în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei şi întărirea sistemului judiciar. Şi este important ca Republica Moldova să rămână angajată faţă de valorile împărtăşite de toate democraţiile europene. Puteţi conta pe angajamentul în desfăşurare al NATO pentru sprijinirea ţării dvs”, i-a mai transmis Stoltenberg lui Dodon.

La rândul său, Dodon a reiterat la întâlnirea cu Stoltenberg că statutul constituţional de neutralitate permanentă şi politica externă echilibrată rămân o prioritate de bază pentru conducerea Republicii Moldova, dat fiind că aceasta presupune construirea unor relaţii de bună vecinătate cu toţi partenerii internaţionali în baza respectului reciproc, se arată într-un comunicat de presă postat pe site-ul preşedinţiei de la Chişinău.

Totodată, Dodon a menţionat că statutul neutru al Republicii Moldova înseamnă neparticiparea în blocuri militare, inclusiv NATO.

Cele mai citite

Viceprimar al sectorului 3, plângere la DNA, împotriva lui Robert Negoiță

Lucian Judele, viceprimarul Sectorului 3, a mers, astăzi, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), unde a depus o plângere împotriva lui Robert Negoiţă, pe care...

Prețului RCA-ului, plafonat. Transportatorii acuză că este o păcăleală

Prețurile RCA ar putea rămâne plafonate până la 30 iunie 2024. Este propunerea Ministerului de Finanțe, care a pus aseară în dezbatere publică un proiect de hotărâre...

Premierul României, mesaj de Ziua Unirii cu Basarabia: “Istoria secolului trecut ne-a croit din nou destine diferite”

Premierul Marcel Ciolacu a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Unirii Basarabiei cu România, 27 martie, mesaj în care afirmă că "Istoria secolului trecut...
Ultima oră
Pe aceeași temă