-0.1 C
Bucharest
Thursday, 30 November 2023
HomeȘtirile zileiIsraelul critică apelul ONU la armistițiu pentru Fâșia Gaza

Israelul critică apelul ONU la armistițiu pentru Fâșia Gaza

Adunarea Generală a Națiunilor Unite(ONU) a cerut vineri (27 octombrie) în mod covârșitor un armistițiu umanitar imediat între Israel și militanții palestinieni Hamas și a cerut ajutor pentru accesul în Fâșia Gaza asediată și protecția civililor. Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, a criticat apelul, potrivit Reuters.

S-a trecut apoi la o rundă de aplauze cu 120 de voturi pentru, în timp ce 45 s-au abținut și 14 – inclusiv Israel și Statele Unite – au votat nu. Adunarea Generală a votat după ce Consiliul de Securitate a eșuat de patru ori, în ultimele două săptămâni, să ia măsuri.

Proiectul inițial al rezoluției prezentat de statele arabe a cerut o încetare imediată a focului. Rezoluția adoptată „cere un armistițiu umanitar imediat, durabil și susținut, care să conducă la încetarea ostilităților”.

Rezoluția elaborată de statele arabe nu este obligatorie, dar are greutate politică, luând „temperatura globală”(pulsul) pe măsură ce Israelul intensifică operațiunile terestre în Gaza ca răzbunare pentru cel mai grav atac al Hamas asupra civililor din istoria de 75 de ani a Israelului, pe 7 octombrie.

Ambasadorul Israelului: Liderul ONU Guterres trebuie să demisioneze

Ambasadorul Israelului la ONU cere demisia secretarului general al ONU, Antonio Guterres, după criticile liderului mondial asupra războiului din Gaza, potrivit Reuters.

Ambasadorul Gilad Erdan a răspuns comentariilor lui Guterres la Consiliul de Securitate al ONU, în care a spus că atacurile din 7 octombrie ale Hamas în Israel „ nu s-au petrecut într-un vid” și că palestinienii au fost „supusi unei ocupații sufocante de 56 de ani”.

„ Nemulțumirile poporului palestinian nu pot justifica atacurile îngrozitoare ale Hamas”, a spus Guterres, „și aceste atacuri îngrozitoare nu pot justifica pedeapsa colectivă a poporului palestinian”.

Șeful ONU a mai spus că în Gaza au loc „încălcări clare” ale dreptului umanitar.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Hamas vrea să elibereze toți soldații israelieni în schimbul tuturor palestinienilor închiși în Israel

Un înalt oficial Hamas a declarat miercuri că mişcarea islamistă palestiniană este gata să elibereze toţi soldaţii israelieni pe care îi deţine în schimbul...

Curtea de Apel Paris a refuzat predarea lui Paul al României invocând motive de procedură

Curtea de Apel din Paris a refuzat, miercuri, predarea lui Paul al României, autointitulat prinț, pe motive de procedură, respectiv că unul dintre judecători...
00:00:22

 Biden: Ostaticul israeliano-american a fost eliberat de Hamas

Președintele american Joe Biden a declarat miercuri (29 noiembrie) că ostaticul israeliano-american Liat Beinin a fost eliberat de Hamas după ce a fost răpit...
Ultima oră
Pe aceeași temă