Forța maritimă a Gardienilor Revoluției, armata ideologică a Iranului, a dezvăluit sâmbătă o nouă bază navală subterană, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea de stat, la două săptămâni după prezentarea unei instalații similare, transmite barrons.com.
‘Sute de rachete de croazieră capabile să contracareze războiul electronic al distrugătoarelor inamice sunt depozitate în acest oraș subteran’, a afirmat televiziunea iraniană.
Ele ‘pot fi operaționale într-un timp foarte scurt’ și ‘își ating țintele în adâncurile mării’, a adăugat canalul TV.
Imaginile au arătat lansatoare de rachete stocate în tuneluri subterane labirintice, într-o locație nespecificată din sudul Iranului.
Au vizitat baza șeful Gardienilor Revoluției, generalul Hossein Salami, și comandantul naval al Gardienilor, contraamiralul Alireza Tangsiri, potrivit imaginilor difuzate.
În plus, a fost prezentată o rachetă de croazieră numită Ghadr-380. Are o rază de acțiune de 1.000 de kilometri și capacități anti-bruiaj, potrivit lui Tangsiri.
Pe 18 ianuarie, Iranul a dezvăluit deja o bază subterană adăpostind nave de asalt, la o adâncime de 500 de metri, în apropierea Golfului și a strâmtorii strategice Ormuz, prin care trece o cincime din producția mondială de petrol.
Această demonstrație de forță are loc în urma învestirii, pe 20 ianuarie, a președintelui american Donald Trump, susținător al unei politici de ‘presiune maximală’ față de Iran în timpul primului mandat.
Anunțurile au intervenit, de asemenea, cu câteva zile înainte de comemorarea în Iran a celei de-a 46-a aniversări de la întemeierea Republicii Islamice la 10 februarie 1979.
Forțele iraniene au început exerciții militare la scară largă în toată țara luna trecută, mai ales în jurul instalațiilor nucleare. Manevrele, numite Eqtedar (‘Putere’ în persană), urmează să continue până la jumătatea lui martie.
Iranul, al cărui armament era cândva în mare parte american, a fost forțat să-și dezvolte propriile arme, atunci când Washingtonul și Teheranul au întrerupt relațiile diplomatice după Revoluția Islamică din 1979 și impunerea de sancțiuni de către Statele Unite.
În mare parte lipsit de muniție în timpul unui război devastator împotriva Irakului (1980-1988), Iranul dispune în prezent de un bogat arsenal de arme concepute la nivel local, de la sisteme de apărare aeriană la rachete și drone.
Gardienii Revoluției susțin că lucrează asupra inteligenței artificiale pentru a detecta mai bine navele inamice și a consolida capacitățile de apărare ale țării.
Israelul va da un „răspuns pe măsură” Iranului după atacul cu rachete
Israelul „pregăteşte un răspuns” după atacul cu rachete lansat marţi asupra teritoriului său de Iran, a anunţat sâmbătă un responsabil militar israelian, în timp ce aviaţia israeliană efectuează noi bombardamente în Liban, potrivit jpost.com.
Cotidianul israelian de stânga Haaretz scrie, citând armata israeliană, că riposta va fi „semnificativă”. Armata israeliană „se pregăteşte pentru o lovitură importantă în Iran în urma atacului cu rachete lansat săptămâna aceasta de Teheran”, notează ziarul citat.
După ce a slăbit mişcarea palestiniană Hamas în Fâşia Gaza într-un război devastator şi sângeros pentru populaţia civilă palestiniană şi care încă nu s-a încheiat, armata israeliană şi-a axat de la jumătatea lunii septembrie operaţiunile pe frontul libanez împotriva miliţiei Hezbollah, pe care a bombardat-o intens, i-a detonat de la distanţă dispozitive de telecomunicaţii în care aparent serviciul israelian Mossad reuşise să implanteze explozivi, i-a decimat conducerea, ucigându-l şi pe liderul ei, Hassan Nasralah, iar luni a lansat şi o ofensivă terestră.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!