23.7 C
Bucharest
Monday, 25 September 2023
HomePoliticăIohannis, întâlnire cu șefii de delegații la finalul Summitului Formatului București 9...

Iohannis, întâlnire cu șefii de delegații la finalul Summitului Formatului București 9 de la Bratislava. “Rusia va continua să fie cea mai mare amenințare la adresa securității europene”

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut marți, 6 iunie 2023, la Castelul Bratislava, Republica Slovacă, declarații de presă comune cu șefii de delegații la finalul Summitului Formatului București 9 de la Bratislava.

“Ne-am întâlnit astăzi aici, la Bratislava, cu aproape o lună înainte de Summitul NATO de la Vilnius, pentru a discuta o agendă extrem de importantă atât pentru securitatea aliaților de pe Flancul Estic, cât și pentru securitatea întregului spațiu euroatlantic.

Îi mulțumesc doamnei Președinte Zuzana Čaputová pentru găzduirea acestor discuții, Președintelui Andrzej Duda, împreună cu care am coinițiat acest format foarte relevant de dialog în anul 2015, precum și tuturor colegelor și colegilor pentru discuțiile de substanță.

Întâlnirea de astăzi a reconfirmat că statele din Formatul B9 acţionează pentru întărirea securităţii comunităţii euroatlantice în ansamblul său şi în deplină conformitate cu deciziile adoptate la nivel aliat.

Noi, statele situate pe Flancul Estic, suntem în prima linie a contracarării consecințelor dezastruoase ale acestui război cu multiple implicații: securitare, umanitare, economice, alimentare și legate de energie.

Viziunea noastră comună este esențială pentru identificarea mijloacelor necesare pentru a întări securitatea Flancului Estic, în mod unitar și coerent, de la Marea Neagră până la Marea Baltică.

Discuțiile noastre au fost extrem de consistente în ceea ce privește prioritățile pentru Summitul de la Vilnius.

Am pus accent, în primul rând, pe implementarea deplină a deciziilor istorice adoptate anul trecut la Madrid, mai ales a celor privind consolidarea posturii aliate de descurajare și apărare pe Flancul Estic, pentru care trebuie să marcăm progrese notabile.

Rusia va continua să fie cea mai mare amenințare la adresa securității europene și euroatlantice. De aceea, cu toții înțelegem necesitatea consolidării apărării noastre naționale și a creării pe Flancul Estic a unei Apărări Înaintate coerente și unitare, credibile și robuste.

Am pledat, totodată, pentru continuarea măsurilor la nivel operațional, inclusiv cu privire la Grupurile de Luptă de pe Flancul Estic, din care face parte și cel din România.

De asemenea, în conformitate cu obiectivele strategice ale României, am reiterat necesitatea unui angajament sporit și unitar la nivel aliat în abordarea provocărilor de securitate la Marea Neagră – o zonă de importanță strategică pentru securitatea euroatlantică, astfel cum este consacrat în Conceptul Strategic al NATO adoptat la Madrid.

Eu am reafirmat sprijinul multidimensional al României pentru efortul Ucrainei de contracarare a agresiunii Rusiei.

România, ca statul membru al NATO, dar și al Uniunii Europene cu cea mai lungă frontieră terestră cu Ucraina, va rămâne alături de vecinul nostru oricât va fi necesar.

Am accentuat totodată sprijinul ferm al României pentru perspectivele de integrare euroatlantică a Ucrainei, în conformitate cu atașamentul nostru ferm pentru deciziile Summitului NATO de la București din anul 2008, dar cu sublinierea necesității de a face pași concreți înainte, pentru a face aderarea Ucrainei un proces concret, predictibil.

De altfel, am exprimat și bilateral acest sprijin ferm pentru viitorul Aliat al Ucrainei prin Declarația privind integrarea euroatlantică a Ucrainei, pe care am semnat-o cu Președintele Zelenski săptămâna trecută, în Republica Moldova.

În acest cadru, am exprimat sprijin pentru transformarea Comisiei NATO-Ucraina într-un Consiliu NATO-Ucraina și sper să vedem acest Consiliu convocat la Summitul de la Vilnius.

Am subliniat importanța continuării sprijinului statelor B9, dar și al întregii Alianțe pentru consolidarea capacității de apărare și a rezilienței statelor vulnerabile din vecinătate.

În acest sens, în perspectiva Summitului de la Vilnius, am făcut un apel pentru creșterea nivelului de sprijin pentru Republica Moldova.

Nu în ultimul rând, un alt subiect important discutat și care va fi abordat și la Vilnius, este creșterea cheltuielilor pentru apărare. Transformarea posturii Aliate pe care am decis-o anul trecut ca reacție la agresiunea rusă împotriva Ucrainei necesită angajamente financiare sporite.

Pe baza viziunii noastre comune privind evoluțiile actuale de securitate și a imperativului ca Alianța să-și consolideze capacitatea de descurajare și apărare, vom continua coordonarea strânsă în perspectiva Summitului NATO de la Vilnius.

Am încurajat menținerea unui nivel de ambiție ridicat pentru reuniunea de luna viitoare, care să reflecte unitatea și solidaritatea aliată, precum și hotărârea noastră de a apăra cetățenii noștri și fiecare centimetru de teritoriu aliat,” a declarat Iohannis.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Chinezii încearcă să împace și capra și varza în scandalul prețurilor menținute artificial scăzute ale mașinilor electrice chinezești

Industria auto din China ar trebui să caute soluții la conflictele comerciale prin adâncirea legăturilor cu partenerii europeni prin parteneriate tehnologice, potrivi unui consilier...

Horoscopul dragostei pentru săptămâna 25 septembrie-1 octombrie. La ce zodii vine Cupidon în vizită?

Ne aflăm într-o perioadă schimbătoare, iar influența astrelor asupra vieții noastre poate fi puternică. Astrele vin cu vești importante pentru multe zodii, care...

Grindenu a greșit grav cu comunicarea după tragedia de la Călimănești. “Sorine, uită-te la Marcel! El nu face tâmpneii de genul ăsta!”

"A fost de o lipsă de simț politic incredibilă. Cum să ieși să spui cine este vinovat și cine ce a făcut?! Nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies