29.2 C
Bucharest
Tuesday, 26 September 2023
HomePoliticăIohannis, discurs cu prilejul primirii Regelui Charles al III-lea: "Vă mulțumim că...

Iohannis, discurs cu prilejul primirii Regelui Charles al III-lea: “Vă mulțumim că ați fost și sunteți în continuare un mare prieten al României!”

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut vineri, 2 iunie 2023, la Palatul Cotroceni, un discurs cu prilejul primirii Majestății Sale Regele Charles al III-lea, în cadrul întâlnirii cu autoritățile statului, reprezentanții societății civile și ai Corpului Diplomatic.

CITEȘTE ȘI – NEWS ALERT. Regele Charles al III-lea a ajuns în România şi a fost primit de preşedintele Klaus Iohannis

“Majestatea Voastră,

Bine ați revenit în România, țara pentru care de-a lungul timpului ați dezvoltat o afecțiune aparte!

Ne onorează faptul că prima vizită în străinătate de la încoronarea Majestății Voastre are loc în țara noastră. Pentru români, acesta reprezintă un mesaj extrem de important, că legăturile cu aceste locuri rămân la fel de strânse și după preluarea noilor responsabilități.

Vă transmit în numele tuturor românilor aprecierea și recunoștința noastră pentru implicarea autentică în protejarea și celebrarea unor valori care țin de însăși identitatea națională: natura, peisajul rural din țara noastră, dar și moștenirea culturală bogată.

Localnicii povestesc cum, datorită interesului Majestății Voastre, frumusețea satelor și a tradițiilor lor a trecut granițele. Le-ați reamintit cât de prețioase sunt tradițiile, obiceiurile, meșteșugurile moștenite de generații și faptul că acestea nu își pierd valoarea în fața erei vitezei și a tehnologiei, ci dimpotrivă.

Fundația caritabilă a Majestății Voastre a deschis posibilitatea de a redescoperi satul românesc și de a contribui la prezervarea lui prin activități de restaurare a clădirilor sau a obiectelor prețioase, prin dezvoltarea agriculturii ecologice, protejarea zonelor montane sau readucerea la viață a unor meserii tradiționale. Ați creat astfel oportunități deosebite pentru dezvoltarea durabilă a comunităților locale.

Activitatea substanțială, valoroasă și constantă a Majestății Voastre pentru protecția mediului și combaterea schimbărilor climatice s-a reflectat și în România.

Ați făcut din protejarea ecosistemului și din refacerea biodiversității unice a țării noastre o prioritate.

Admirația Majestății Voastre față de peisajele mioritice, față de fauna sălbatică şi pădurile maiestuoase a alimentat o dorință permanentă de a proteja această frumusețe naturală. Lansarea, în urmă cu un an, la Sibiu, a celui mai mare proiect transfrontalier de reîmpădurire din Europa este doar cel mai recent exemplu.

Maiestatea Voastră,

Mă bucur să evidențiez că anul 2023 este unul foarte important și pentru relația dintre România și Regatul Unit.

Celebrăm 20 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic Bilateral, prilej cu care a fost semnată Declarația comună reînnoită, care deschide calea unei cooperări intensificate între țările noastre. Dimensiunea militară și de securitate, care reprezintă un pilon esențial al Parteneriatului Strategic, este cu atât mai relevantă în actualul context geopolitic.

Sunt bucuros să evidențiez astăzi și rolul special al comunității românești din Marea Britanie, care numără peste 1,2 milioane de persoane, în dezvoltarea legăturilor româno-britanice. Și pentru a ilustra cât de profunde sunt legăturile dintre noi, legături nu doar afective, ci și prin prisma rădăcinilor Familiei Regale, îmi vin în minte cuvintele unui sătean care, vorbind despre onoarea de a se fi întâlnit cu Majestatea Voastră, în satul său, a spus că nu a avut nevoie de nicio traducere, atât de puternice sunt aceste legături.

Vă mulțumim că ați fost și sunteți în continuare un mare prieten al României!

Ne uităm cu speranță spre viitor, convinși că aceste legături vor deveni tot mai puternice și că relațiile dintre statele noastre se vor dezvolta în continuare.

Mulțumesc!,” a transmis Klaus Iohannis.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Lână Merino – ce proprietăți are?

Perioada rece din an vine cu schimbări majore şi la nivelul vestimentaţiei, fiecare dintre noi încercând să îşi conceapă outfit-uri cât mai călduroase şi...

Tudor Duma refuză să colaboreze cu procurorii. Avocat: Nu vrea sa dea nicio declarație până la sfârșitul urmăririi penale

"In acest moment el nu mai are simptome de sevraj. Intr-adevar, ia anumite pastile pentru a-i facilita somnul, dar nu mai are simptomatologie...

Nicușor Dan, obligat de Tribunalul București să emită certificat de urbanism în cazul ”PUZ Primăverii 1”. Excesul de putere, sancționat 

Admite cererea. Soluția pe scurt: Respinge ca neîntemeiată excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtului Municipiul București. Admite acţiunea. Obligă pârâtul Primarul General...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies