13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăUnirea Shopping Center țepuită de PFA-ul patronului Midocar, „Sandu” Georgescu

Unirea Shopping Center țepuită de PFA-ul patronului Midocar, „Sandu” Georgescu

Fostul director general al societății Unirea Shopping Center, Carmen Palade, nu este singura persoana care a profitat de devalizarea societății. Fosta directoare economică a societății Unirea Shopping Center, Marina Leu, reclamă și ea, acum, în instanță 3 milioane de lei „compensare” pentru serviciile ei care au constat, conform susținerilor societății, în nimic altceva decât complicitatea și sprijinirea lui Carmen Palade în marele furt organizat la Magazinul Unirea Shopping Center.
Ceea ce a ieșit acum la iveală, este că Marina Leu a adus la Unirea și alți oameni însetați de bani. Nimeni altcineva decât faimosul Alexandru „Sandu” Georgescu, care, și-a însușit nu mai puțin de 5 milioane de lei din conturile societății, pe contracte care par a fi la fel de fictive precum cele ale doamnelor Leu și Palade.
Georgescu nu este la prima faptă cu iz penal
România Liberă a scris în data de 16 octombrie 2014 despre perchezițiile din dosarul EADS cu o presupusă mită estimată la 60 de milioane de euro : EXCLUSIV. Ce a căutat DNA acasă la fostul șef SIE, Cătălin Harnagea

,,Contractul “Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat (SISF)”, încheiat între EADS Deutschland GmbH Germania si Ministerul de Interne, în valoare totala de 734 de milioane de euro, ar fi debutat cu o plată – șpagă către Midocar ( a omului de afaceri Sandu Georgescu, percheziționat azi de anchetatori) , primită prin intermediul firmei Bearing Point, spun surse judiciare.

Explicație: în iulie 2004, Ministerul de Interne a încheiat cu Bearing Point un contract privind realizarea studiului de fezabilitate pentru implementarea SISF, iar în termen de două zile studiul respectiv de fezabilitate a și fost predat MI. Ministerul a făcut imediat plata de 430.000 de euro către Bearing Point, iar apoi banii ar fi ajuns la MIDOCAR, spun surse judiciare.
 Studiul ar fi fost deja “făcut” de Midocar Consulting (a omului de afaceri Sandu Georgescu, percheziționat azi-surse)  și ar fi o compilație după studii cu același obiect, realizate de alte firme în folosul Poliției de Frontieră. 
In baza studiului pus, chipurile la dispoziție de firma Bearing Point, comisia de negociere a Internelor din 2004 a decis să achiziționeze “Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat (SISF) prin negociere directă cu EADS din Germania, spun surse judiciare.

Contractul cadru stabilit cu EADS era de circa 700 de milioane de euro, fără a se preciza în contract ce echipamente și servicii urmau a fi livrate, acestea urmând sa fie agreate ulterior de către EADS, care astfel putea controla permanent, prin soluțiile tehnice oferite, profitul care urma sa-l realizez in acest contract.
Condiția pusă de partea română ca EADS să obțină acest contract a fost subcontractarea către Fujitsu Siemens Computers- FSC ( Claudiu Florică) a unor servicii cu valori cuprinse între 40 și 60 de milioane de euro .
Mita dată pentru contractele EADS-securizarea frontierelor  și de informatizare a administrației este de circa 40 de milioane de euro, iar cea de la informatizarea școlilor – de circa 20 de milioane de dolari.”

După eșecurile lui Georgescu cu afacerile la Vila 23 Snagov și Midocar (firma se află în insolvență), atenția acestuia s-a îndreptat spre societatea Unirea Shopping Center, unde iubita sa, Marina Leu, profesa pe bani grei ca sfătuitoarea doamnei Palade. Așadar, milionarul Georgescu s-a înregistrat ca persoană fizică autorizată și a început să culeagă, în nume personal, bani de la Unirea.

În concret, în cursul anilor 2015 – 2017 Carmen Palade a încheiat cu PFA Georgescu un număr de 3 contracte, exclusiv în vederea devalizării patrimoniului societății Unirea, conform susținerilor societății, și sustragerii a sumei de 5.449.785,51 lei din Societate.

Alexandru Georgescu s-a transformat, prin aceste contracte, din miliardarul din top 500 miliardari Forbes, într-un simplu consultant tehnic.

Cel mai păgubos contract de prestări servicii și asistență tehnică avea ca obiect prestarea de către PFA Georgescu a unor servicii de specialitate pretins realizate pentru parcarea Unirea, în schimbul prețului total de 273.500 euro. Așadar, Georgescu a încasat sume uriașe pentru simpla selecționare a unor firme, precum „firme autorizate pentru întocmirea proiectului tehnic de specialitate la incendiu”; sau „firme autorizate pentru întocmirea proiectului tehnic de specialitate a proiectului de supraveghere video și asistență tehnică” pentru care Carmen Palade si Marina Leu au angajat Unirea la plata sumei spectaculoase de 167.000 Euro. Lista „serviciilor” prestate continuă cu alte „selecții și supravegheri” de lucrări care nu sunt documentate în niciun fel. Sub semnătura lui Palade și Leu, Unirea a cheltuit zeci de mii de Euro pentru servicii care nu au lăsat nicio urmă și nu au adus societății niciun avantaj.

Fiindcă suma acordată prin primul contract nu era de ajuns pentru a satisface nevoile consultantului tehnic PFA Georgescu, contractul a fost prelungit de 11 ori. Concomitent a fost și suplimentată succesiv obligația Unirea de plată către PFA Georgescu, printr-un număr de nu mai puțin de 11 acte adiționale „copy-paste”, încheiate la câteva zile unele de altele și toate într-un interval de sub 10 luni calendaristice între data primului și a ultimului, respectiv: 03.05.2016 -25.000 euro, 20.05.2016 – 8.500 euro, 25.07.2016 – 182.000 euro,19.09.2016 – 34.235 euro, 15.11.2016 – 92.054,62 lei, 21.11.2016 – 16.600 euro, 15.02.2017 – 8.200 euro, 02.05.2017 – 10.000 euro/lună, 10.05.2017 – 9.940,20 euro și 5.000 lei, 03.07.2017 -112.248,30 euro.

Întrebarea firească este dacă PFA Georgescu a astupat găurile lăsate de propriile sale afaceri eșuate sau a plătit alte ,,datorii” pentru Carmen Palade cu aceste sume. Ultima variantă pare să fie confirmată de amenințările cu care Georgescu a întâmpinat noua echipă, de după epoca Palade, conform cărora Unirea nu va continua să funcționeze fără sprijinul lui.
Organele penale nu au putut confirma sau infirma deschiderea urmării penale față de Alexandru ,,Sandu” Georgescu.

Eliza Avram
Eliza Avram
Eliza Avram scrie sub pseudonim la Ziarul România Liberă din anul 2014. Eliza este un jurnalist român de investigații care a dezvăluit situații și acte de corupție din România. Printre cele mai cunoscute relatări se numără dezvăluirile despre legăturile Speranței Munteanu (Partener KPMG România) și fostul premier Victor Ponta, despre fratele fostului șef SIE - Gabriel Predoiu, despre malaxorul DNA din Ploiești (Ana Maria Pătru), și dezvăluirile despre păienjenișul fostei conduceri de la Unirea Shopping Center dar și ale clanului Stan (patronii Stanbox) - pe aceeași rețetă cu cea a lui Ion Rădoi (contractul de asociere dintre Metrorex și firma sindicatului condus de Ion Rădoi)
Cele mai citite

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă